Меркел: Отношенията с Турция налагат твърда политика

Меркел: Отношенията с Турция налагат твърда политика

Германия е заинтересувана от изграждането на добри отношения с Турция, но реалността налага твърда политика. Бих искала по-добри отношения с Турция, но трябва да се изправим пред реалността. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на редовната лятна пресконференция след края на годишния си отпуск.

Тя напомни за ситуацията с човешките права в Турция и за задържаните германски граждани. „Именно затова решихме да преориентираме политиката си към Анкара”, посочи Меркел, цитирана от Франс прес.

Отношенията между ФРГ и Турция се влошиха в резултат на редица фактори. Един от тях е задържането на германски граждани. Става дума най-вече за журналиста от в. „Велт” Дениз Юджел, преводачката Мешала Толу и правозащитника Петер Щойднер. По информация на германското външно ведомство в предварителен арест в Турция има 10 граждани на Германия, обвинени в подкрепа на тероризма и участие в неуспешния опит за преврат.

По време на традиционната си пресконференция, Меркел заяви, че европейските санкции срещу Русия могат да бъдат отменени, само когато Киев си върне контрола над Донбас. „Санкциите ще бъдат отменени, когато бъдат премахнати причините: икономическите санкции бяха въведени заради ситуацията в Източна Украйна, в регионите на Донецк и Луганск, където Киев няма суверенитет над собствената си територия”, категорична бе Меркел.

„Ако приложим споразуменията от Минск, тогава ще се създаде възможност за премахване на санкциите”, добави Меркел.

Тя засегна и темата с бежанците, посочвайки, че отказът на редица страни от ЕС да приемат мигранти може да има дългосрочни последици. „Европа не си е написала домашното (в борбата с миграционната криза), няма работещ дъблински регламент, нито готовност на всички да участват в системата за разпределение на бежанците”, подчерта Меркел.

За Еврозоната канцлерът на Германия посочи, че валутния съюз може да има министър на икономиката и финансите, но Берлин все пак трябва да обсъди с Франция какви всъщност биха били задълженията на едно такова лице.

Френският президент Еманюел Макрон встъпи в длъжност през май с призив за дълбока реформа на валутния съюз и въвеждане на поста финансов министър на еврозоната.

„Бих могла да си представя министър на икономиката и финансите, така че да се сдобием с по-висока степен на единна конкурентоспособност”, подчерта Меркел.

Тя приветства и предложението на своя финансов министър сегашният спасителен фонд на Еврозоната да бъде превърнат в „Европейски паричен фонд”, за да има Европа повече възможности да решава собствените си проблеми в бъдеще.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

OpenAI очаква загуба от около 5 млрд. долара тази година
Супермоделът Наоми Кембъл получи забрана да ръководи благотворителна организация, харчела парите за спа и цигари
Най-лесният начин за повишаване на емоционалната интелигентност
Израелската армия обяви, че е убила няколко командири на "Хизбула" в Южен Ливан
ЕС планира да гласува на 4 октомври митата за вносните електрически превозни средства от Китай
САЩ разследват покупката на около 200 радиостанции от милиардера Джордж Сорос
Времето: Слънчева и топла събота, на места до 34 градуса
Външното министерство призова българите да напуснат Ливан незабавно