Меркел в Скопие: Не си стойте вкъщи на 30 септември

Меркел в Скопие: Не си стойте вкъщи на 30 септември

Меркел в Скопие: Не си стойте вкъщи на 30 септември

"Не си стойте вкъщи на 30 септември, на този исторически ден. Използвайте шанса и кажете ясно, какво бъдеще искате да имате", заяви днес канцлерът на Германия Ангела Меркел на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев в Скопие, съобщи агенция МИА, цитирана от БТА. Никой не заплашва македонските граждани с изолация, е казала още Меркел по време на първата си официална визита в Македония. 

На 30 септември македонските граждани трябва да кажат дали са съгласни със споразумението с Гърция за името на страната, което е предпоставка за членството на Република Македония в ЕС и в НАТО.

Бъдещето на македонската страна включва членство в НАТО и присъединяване към ЕС, стига референдумът на 30 септември да бъде успешен. Трябва обаче да се отбележи, че има известни условия, които трябва да бъдат изпълнени, е заявила германският канцлер.

На журналистически въпрос Меркел е казала, че днес няма да има среща с президента Георге Иванов, но ще се срещне с лидера на опозицията Християн Мицкоски, за да му отправи същото послание. 

Премиерът Заев е благодарил за подкрепата на Германия за евроатлантическата интеграция на страната му. Той е казал, че Македония все още има да свърши много работа и по-конкретно да ускори темпа на реформите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ