Мицотакис и Ердоган сядат на масата за преговори

Мицотакис и Ердоган сядат на масата за преговори

Мицотакис и Ердоган сядат на масата за преговори

На фона на нарастващата загриженост за ситуацията в Украйна гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул тази неделя и ще обядва в президентската резиденция. Това пише гръцкият ежедневник Kathimerini.

Мицотакис ще бъде в Истанбул, за да отбележи празника на Православието във Вселенската патриаршия.

Поканата на турския президент има е знакова,тъй като Ердоган по време на мигрантската криза в Еврос преди две години заяви, че не иска да седи на една маса с гръцкия премиер. Войната в Украйна и последиците от нея обаче промениха позициите. Мицотакис също публично изрази желанието си да разговаря с Ердоган.

Анализатори в Атина казват, че руската инвазия в Украйна и реакцията на Запада, която показа, че той няма да стои безучастен на подобни крещящи нарушения на международното право, е посмекчила агресивното отношение на Турция. Но гръцката страна съвсем не храни илюзии, че проблемите между двете страни ще спрат заради Украйна.

Според правителствени източници ключова цел е „да се спре ревизионистката реторика на Турция и иска Гърция да демилитаризира своите острови“, пише на Kathimerini.

В същото време говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Омер Челик съобщи, че е подготвен разширен списък с въпроси, които трябва да бъдат разгледани с Гърция.

„Има много въпроси, по които не можем да се договорим. Напоследък видяхме как Гърция превръща проблемите, които могат да бъдат решени помежду си, в проблеми между Турция и Европейския съюз“, каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ