Михаил Константинов предлага активна регистрацията на 4 април, за да се изчистят списъците

Михаил Константинов предлага активна регистрацията на 4 април, за да се изчистят списъците

В момента има един основен проблем - гласуването на българите в чужбина. Не знаем какви ще бъдат условията за гласуване, трябва отсега да се мисли какво да се направи. Това заяви пред Т проф. Михаил Константинов - председател на "Информационно обслужване".

„Спекулира се много с броя на българските избиратели в чужбина. Много хора са убедени, че зад граница има 2 млн. избиратели, 3 млн. и т.н. Това са абсолютно неверни числа. В чужбина има по-малко от 1 млн. български избиратели. Това е огромно количество, но те в никакъв случая не са повече от милион. Не знам каква ще е пандемичната обстановка в различните държави и какви ще бъдат условията на 4 април, когато както знаете се пада католическия и арменския Великден. За това трябва от сега да се мисли какво евентуално може да се направи.“, коментира проф. Константинов.

По думите му трябва да се разкрият секции, където има заявки, както и в консулствата и посолствата. „Възможно е тези секции да не стигнат, но това са възможностите, които имаме в момента.“, добави той.

„Аз имам едно предложение – да започнем активната регистрация още на 4 април. Това е така нареченото изчистване на избирателните списъци. Има внесен законопроект от Българската социалистическа партия за подобно изчистване, което трябва да бъде приветствано.“, каза проф. Константинов.

„От 4 април пред урните ще застанат около 3 млн. избиратели. Те ще бъдат основата на новите изчистени избирателни списъци. Вие знаете, че така или иначе след избори се прави проверка за двойно гласуване – това означава да се прегледат всички списъци и да се види и отбележи кой е гласува. Това не е кой как е гласувал, това е кой е гласувал. С тези 3 млн. имена ще направим едни актуализирани избирателни списъци на хората, които са във България. След което при всякакви нови избори, като следващите са президентските в началото на ноември, ние ще добавяме към този списък имената на други български избиратели, които са гласували. По този начин още в края на 2021 г. аз се надявам да имаме около 3,5 млн. имена в един актуализиран избирателен списък. Естествено, който не попадне в него не се лишава от правото на гласуване, просто всеки път се дописва и списъкът ще се разширява.“, уточни той.

Според него по този начин българите ще се убедят, че списъците се чистят и няма фантоми.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ