Министър Петков: Днес ще обявим нови мерки в помощ на бизнеса

Министър Петков: Днес ще обявим нови мерки в помощ на бизнеса

„Днес ще обявим нови мерки, които измислихме заедно с браншовите организации, профсъюзите и банките за това как да има максимално голяма ликвидност в пазара плюс максимално голяма помощ в етап, в който малките и средните предприятия трябва да се възстановяват”. Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на икономиката Кирил Петков в студиото на „Здравей, България”.

Той уточни, че никакви помощи от тези, които трябва да се изплатят на бизнеса, не са спрени.

„Въпросът е, че в бюджета до този момент са заложени помощи само до май месец и в юни месец няма заложени нови помощи. Тези пари, които се чакат, ще бъдат получени по най-бързия ред. Няма абсолютно никакво спиране по никакъв начин“, добави служебният министър.

Министър Петков подчерта, че при новите мерки ще има много повече ликвидност за малките и средните предприятия. „ За да може това да се случи, трябва да съберем частния капитал в банките, плюс помощта на държавата заедно да влезе в пазара, защото ако трябва да се разчита само на бюджета, след май месец няма никакви заложени мерки“, обясни той.

Служебният министър заяви, че идеята е одобрението по новите мерки да става страшно бързо, като добави, че в процеса ще се включат и търговски банки. По-късно днес новите мерки ще бъдат обявени от финансовия министър Асен Василев и вицепремиера Гълъб Донев.

Той коментира и скандала с Българската банка за развитие. „Процедурата работи много странно. Преди някой да бъде сменен за нов Надзорен съвет, трябва сегашният да предложи нови кандидати към БНБ. Това е странно, но е факт - за да се самоуволниш едва ли не трябва първо да одобриш потенциални нови кандидати. Т.е. без сегашния надзор е трудно да се подадат нови кандидати за одобрение в БНБ”, обясни той.

По думите му одобрението на БНБ отнема до 60 дни. Министър Петков добави, че когато оттам се одобрят нови кандидати, не е задължително те да бъдат сменени. „Т.е. имаме един нов отбор, одобрен от БНБ, но ако решиш да ги смениш – те са в готовност”, посочи още Петков.

„В деня на указа – 11-ти аз подадох документи към БНБ за надзор с питане може ли тези хора потенциално да участват в смяната на бъдещ надзор, за да не губя тези 60 дни. Оказа се, че указът е от 11-ти, но моето встъпване в длъжност е на 12-ти”, допълни служебният министър на икономиката.

Той заяви, че няма оплаквания от БНБ и че до момента там хората си карат по протокол. Петков ги призова да вземат максимално бързо решене за оценка на кандидатите, които се входират днес в тяхната банка.

По думите му целта на съществуването на Българската банка за развитие е да подпомага микро, малки и средни предприятия, които в някаква степен допринасят за конкурентоспособността на България. „В никакъв случай целта й не е да раздава по 100 млн. кредити на някакви хора, които си имат бизнеси.”, добави той.

Министър Петков каза още, че начинът, по който ББР кредитира, е несвойствен за нейното съществуване.

„Това са моите данъци, вашите данъци. Защо те да влизат в една банка, която да раздава огромни кредити на 20 човека, без да развива с това истинската цел на тази банка – малките и средни предприятия?“, попита той.

Кирил Петков посочи, че с 1 млрд. лв. е възможно да се финансират 10 000 малки предприятия, вместо той да бъде разпределен между 8 фирми.

„Според мен някой, който е решавал да се дадат тези заеми, не е следвал Закона за ББР, който казва, че помощта е за малки и средни предприятия. Когато 92% от капитала е даден при 20 клиента, не говорим за 1-2 заема, които са дадени над някакъв лимит. Тук казваме, че основната задача на тази банка до момента е да дава огромни кредити на фирми, които не са в Устава и Закона за ББР, а най-малкото са икономически логични“, допълни той.

По късно днес министърът на икономиката ще проведе среща с осемте от най-големите кредитополучатели на Българската банка за развитие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ