Кабинетът чака финално "да" на Плана за възстановяване от Урсула фон дер Лайен

Кабинетът чака финално да на Плана за възстановяване от Урсула фон дер Лайен

Кабинетът чака финално "да" на Плана за възстановяване от Урсула фон дер Лайен

Министерски съвет прие актуализираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Очаква се утре, при посещението в София на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ЕК да обяви, че Планът е одобрен. Това обяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Междувременно, от правителствената пресслужба разпространиха презентация с акценти от окончателния План за възстановяване и устойчивост. В него са отбелязани насоките, по които ще се работи, както и проекти, които ще се финансират със средства от ЕС. По Плана България трябва да получи над 12 млрд. лв. от бюджета на ЕС. В Плана има 4 основни стълба – "Иновативна България", "Зелена България", "Свързана България" и "Справедлива България", като най-голямо финансиране ще получи "Зелена България" - 5,7 млрд. лв. На второ място се нарежда "Иновативна България" - 3,4 млрд. лв., следвана от "Свързана България" - 2,5 млрд. лв.  и "Справедлива България" - 2 млрд. лв.  

С 37 работни дни закъснение спрямо официално приетите срокове имаме План за възстановяване и устойчивост, отчете министър Василев. Той поясни, че Планът е на стойност над 13 млрд. лв., от които съфинансирането от България е за над 2 млрд лв.

"Той предвижда България да намали въглеродните си емисии без да затваря въглищни мощности в Маришкия басейн, огромна национална програма са саниране, осъществяване на проучвания за геотермална енергия, изграждане на фотоволтаични паркове за отопление, изграждане на STEM центрове в българските училища, програми за подкрепа и развитие на индустриалните зони и бизнеса, осигуряване на широколентова свързаност, изграждането на градски железници и увеличение на скоростта по съществуващите жп-линии, програми за социално включване, закупувани на медицински хеликоптери, модернизация на болниците и центровете за лечение на мозъчно-съдовите заболявания", уточни той.

Този план, по думите на Василев, е един огромчен шанс за това България да трансформира нашата помощ и общество в модерно европейско общество. За да може това да се случи, ще трябва да направим и редица реформи, също заложени в Плана за възстановяване. "Тези средства не идват като подарък - ако не направим реформите, няма да получим средствата", каза Асен Василев като добави, че първите плащания по Плана се очаква да бъдат преведени до 3-4 месеца.

Вицепремиерът Асен Василев допълни, че държавата ни е подготвена за евентуално налагане на ембарго на газовите доставки от Русия и работи за подсигуряване на наличностите на синьо гориво у нас от началото на войната. "По този процес работим от първите дни на войната. Ако спрат доставките на газ или петрол, да имаме адекватна реакция. Ако спрат газа, имаме достатъчно за пълното потребление. За петрола също има план", увери той.

"Възможно е до края на деня Министерският съвет да излезе с позиция за обявяване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата", заяви още Асен Василев. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ