МВФ и Световната банка дават висока оценка за икономиката на България

 МВФ и Световната банка дават висока оценка за икономиката на България

МВФ и Световната банка дават висока оценка за икономиката на България

България получава високи оценки от Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ) за фискалната си политика и ускорения икономически растеж през последната година и половина. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов след срещите си в рамките на годишната среща на двете институции във Вашингтон, съобщиха от Министерството на финансите.

"Много съм впечатлен от прогреса на страната ви спрямо състоянието й преди две години. България е една от държавите с най-добри макроикономически показатели в Източна Европа. Увеличаващият се икономически растеж, намаляващата безработица и подобряването на бюджетната позиция са впечатляващи", заяви на срещата си с Горанов вицепрезидентът на Световната банка Сирил Мюлер. По думите му, експертите на Банката са удовлетворени от успешно проведената оценка на активите на търговските банки в България и последвалите стрестестове.

"От България се чуват много добри новини в последно време. Повишената събираемост и намаляващият дефицит ни окуражават в очакванията за постигане на балансиран бюджет до две години", посочил пък зам.-директорът на МВФ Мицухиро Фурусава.

Владислав Горанов се срещнал и с директора на Европейския департамент на МВФ Пол Томсън, с когото обсъдили приоритетите пред българското правителство, които получават внимание през разходната част на бюджета. "Образованието е основен наш приоритет. Още в следващия бюджет за образование ще заделим допълнителни 223 милиона лева. Това е основен акцент в борбата ни с демографската криза, липсата на квалифицирани кадри за икономиката и рисковете от забавяне на растежа в бъдеще", подчертал Горанов.

Изпълнителния директор на групата за сътрудничество в МВФ и СБ Франк Хеемскерк уверил Горанов , че Световната банка ще продължи да подкрепя България в усилията за балансиран бюджет и подобряване на ефективността на държавните разходи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги