Външно обяви още двама руски дипломати за персона нон грата

Външно обяви още двама руски дипломати за персона нон грата

Министерството на външните работи обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата.  Те имат 72 часа, за да напуснат страната, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Днес нота с това съдържание е била връчена на зам.-ръководителя на руското посолство. Българското външно министерство е получило писмо от Прокуратурата, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. 

Това се случва няколко дни, след като у нас при безпрецедентна акция на ДАНС и прокуратурата у нас беше разбита група за шпионаж в полза на Русия. По случая в петък бяха задържани няколко бивши и настоящи военни разузнавачи по подозрение, че изнасяли класифицирана информация в полза на чужда държава.

Соченият за ръководител на групата, наречен от прокуратурата Резидента, е бивш ръководен кадър на Служба "Военно разузнаване" към министъра на отбраната, завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Неговата задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа, като за целта той вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация за България, НАТО и ЕС. Част от групата била жена му, с двойно гражданство - руско и българско, която била посредник между мъжа си и служител на Руското посолство, и предавала документи и пари.  

Един от групата направи самопризнания и беше пуснат под парична гаранция още в деня на задържането му. Военният съд остави в ареста останалите петима от групата. Първото решение за постоянен арест бе за зам.-началника на бюджетната дирекция в министерството на отбраната полк. Петър Петров. Защитата му - адв. Петър Петков, обясни, че задържането му било незаконосъобразно и необосновано. Причината - прокуратурата не посочила кои са сведенията, които групата събирала, за да предаде на Русия. Едва след като станело ясно какви са документите, тогава можело да се прави извод дали те са класифицирана информация. 

В ареста остават още бившият военен Иван Илиев, за когото прокуратурата твърди, че бил начело на групата, съпругата му с двойно гражданство, която била връзка с руското посолство, началникът на класифицираната регистратура в парламента (също бивш военен) Любомир Медаров и още един служител на министерството на отбраната. 

Решенията на съда не са окончателни. Ако решат да обжалват, петимата могат да подадат жалби през военно-апелативния съд.  

Поредно изгонване на дипломати

Това е поредното за изгонване на руски дипломати от есента на 2019 г. насам. В рамките на година и половина общо шестима служители на Руското посолство бяха експулсирани от страната ни заради шпионска дейност срещу България.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата руски дипломат, който беше уличен в шпионаж. От прокуратурата съобщиха, че става въпрос за първия секретар от Посолството на Русия Владимир Русяев, който според държавното обвинение е действал като шпионин в България от почти една година.

2019 година беше белязана и от друга "руска афера" - председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава. Съдът обаче му позволи да пътува до Русия, където лично президентът Владимир Путин го награди с орден за заслуги. По делото на Малинов няма никакво развитие. Премиерът Бойко Борисов окачестви случая на Малинов като "шпионски скандал в кавички". 

През януари 2020 г. бяха изгонени двама души - един от посолството и друг от търговското представителство, отново по подозрения в шпионаж. Мотивът за изгонването им тогава беше, че единият дипломат се е интересувал от информация за механизмите на изборния процес, а другият – за енергетиката и енергийната сигурност на страната.

В края на септември 2020 г. България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж. По информация на ДАНС те търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

През декември 2020 г. с обвинения в шпионаж България изгони руския военен аташе Василий Сазанович с обвинение, че е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в това число за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ