МВнР привика сръбския посланик

МВнР привика сръбския посланик

МВнР привика сръбския посланик

Посланикът на Сърбия у нас Желко Йович е бил извикан днес на спешна среща в българското външно министерство с директора на дирекция "Югоизточна Европа" Деян Катрачев.

Причината за срещата са изявления на проф. Драган Симеунович, изпълняващ длъжността директор на правителствената Академия за национална сигурност, който в телевизионно интервю многократно нарече българите "зверове, които избиват всичко пред себе си". По думите му, "българите са изкормвали бебета от утробите на бременни жени и след това са ги изгаряли живи". "Да не забравяме и българизацията. Те избиваха свещеници и учители в Сърбия и след това въвеждаха българско образование в училищата", посочва още той, цитиран от БГНЕС. Според него, България продължава да претендира за територии в Сърбия до град Крушевац и обвинявала Сърбия за извършен геноцид срещу българите през Средновековието.

От българска страна е било заявено, че изявленията представляват ярка проява на език, насаждащ трайна ненавист и омраза срещу България и българите. Българската страна очаква адекватна реакция на сръбските власти и институции. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ