ЦИК пусна симулатор за трениране на машинното гласуване 2в1

ЦИК пусна симулатор за трениране на машинното гласуване 2в1

ЦИК пусна симулатор за трениране на машинното гласуване 2в1

Всички избиратели могат да изпробват машинното гласуване за изборите на 14 ноември чрез симулатор, качен на сайта на ЦИК. Това може да стане както през компютър, така и през таблет или телефон, съобщи на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева. Читателите на "Мениджър Нюз" могат да направят тест веднага, ето тук

На сайта на комисията, в секция "Разяснителна кампания", е качен и видеоматериал от около 3 минути, чрез който избирателите могат да се ориентират как ще се гласува машинно на изборите "2 в 1".  

 

"Много е важно, преди да седнат пред машината, избирателите да са взели решение дали ще гласуват и за двата вота или само за един, защото няма възможност софтуерът да бъде променен. Ако веднъж натиснат само единия вот, няма вариант да върнат страницата обратно", допълни Матева. 

Над 5000 кандидати за 240 депутатски места

Регистрираните кандидати за народни представители към днешна дата са 6316. Като физически лица обаче, тъй като някои са регистрирани на две места, те са 5016. Все още има един независим кандидат, за когото тече съдебно производство, тъй като 24 РИК е заличила регистрацията му поради липса на достатъчно подписи в негова подкрепа, уточни тя. 

На изборите сънародниците ни в чужбина ще могат да гласуват в общо 753 секции е решила ЦИК. "Все още има няколко страни, за които се чака решение и една от тях е Германия, която чрез своето министерство на външните работи е уведомила комисията, че максималният брой адреси, на които може да се разкрият секции, е 40 и ние ще се съобразим с това", посочи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

В общо 208 секционни избирателни комисии в чужбина ще се гласува с по две машини, или общо 416 машини. "Засега успяваме да движим подготовката на изборите в чужбина в срок", уточни Томов. Определена е и числеността на секционните избирателни комисии извън страната. 

Утре, 29 октомври, Централната избирателна комисия трябва да реши как ще гласуват карантинираните лица. За целта ЦИК е поканила за целта утре сутринта на среща министъра на здравеопазването и държавния главен инспектор, както и дреги специалисти за консултация. 

На въпрос дали ще се справят с огромния брой карантинирани за толкова кратко време, тя отговори, че ако се наложи ще се открият допълнителни секционни избирателни комисии. Всеки избирател, който е под карантина след 1 ноември трябва да подаде заявление къде е точно, за да се образуват тези подвижни СИК. Заявления може да се подадат и в деня на изборите, но трябва да има сформирана комисия в този район.

На 30 октомври изтича срокът, в който избиратели с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с мобилна урна. На тази дата изтича и срокът за желаещи да гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ