На високо ниво: Първа среща на Тръмп с Лавров

На високо ниво: Първа среща на Тръмп с Лавров

На високо ниво: Първа среща на Тръмп с Лавров

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне днес с руския външен министър Сергей Лавров, потвърди пресслужбата на Белия дом.

Двамата ще разговарят в Овалния кабинет в отсъствието на журналисти, отбелязва Би Би Си.

Срещата е първата на високо ниво между Тръмп и представител на руските власти. През април руският президент Путин прие в Кремъл държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Миналата  седмица Тръмп и Путин разговаряха по телефона – „много хубав“ разговор според изявлението на новата американска администрация. Тогава двамата президенти уговорили активизирането на диалога между външните министри Тилърсън и Лавров.

Днес Лавров трябва да срещне с Тилърсън, за да обсъдят две теми – Сирия и Украйна.

Отношенията между САЩ и Руси се влошиха след решението на Тръмп да нанесе въздушен удар по летище, използвано от армията на Асад, подкрепян от Москва. На 7 април САЩ изстреляха 59 крилати ракети „Томахоук“ срещу авиобазата "Шайрат" в провинция Идлиб. Кремъл отвърна, че доверието му към Тръмп е спаднало под нивото при управлението на Обама.

Междувременно Пентагонът съобщи днес, че Тръмп е одобрил доставката на оръжие за кюрдските бойци, които воюват с ДАЕШ в Сирия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ