Борисов козирува пред Националния център по заразни и паразитни болести, хвали БЦЖ ваксината (видео)

Борисов козирува пред Националния център по заразни и паразитни болести, хвали БЦЖ ваксината (видео)

Борисов козирува пред Националния център по заразни и паразитни болести, хвали БЦЖ ваксината (видео)

Министър-председателят Бойко Борисов обеща да помогне финансово на Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), който се нуждае от около 22-23 милиона лева допълнителни средства, за да финансира 3 свои проекта. Той посети центъра заедно с финансовият министър Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, а на влизане дори козирува.

Единият от проектите е проект на центъра да увеличи капацитета си на производство на БЦЖ ваксини от 1,9 милиона ампули на 4 милион, обясни управителят на държавната фирма за ваксини "Бул Био" д-р Румен Кофинов. За целта ще са необходими близо 10.8 млн. лева за нова производствена линия.

"Има и реални възможности, както при всеки грип, да се елиминира имунитетът и ваксините, които се правят. При лош сценарий, ако се наложи преимунизация, с този капацитет, който имаме, няма да може да свършим работата. По-добре е да направим тази инвестиция и да си утроим капацитета", обясни премиерът. И след това похвали родния предпазен серум с думите: "Кристин Лагард сподели, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина", допълни той и сподели, че директорката на Европейската централна банка първа е повдигнала темата.

Националният център  по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) се нуждае от още 12-13 милиона лева финансиране, за да развие други два проекта.

7.3 млн. лева са необходими за разширяване на производството на имуноглобулинови продукти. Кофинов уточни, че това е стратегическо за здравеопазването ни.

Други 4.2 млн. са нужни за възстановяване на производството на хиперимунна животинска плазма от коне, която се използва за лечение на дифтерит, тетанус и змийско отравяне. Кофинов обясни, че намирането на лицензирана конна база и коне са голям проблем, което пък даде тълкуване и на коментари на премиера, направени на един от последните извънредни брифинги, че държавата поема ангажимент да "осигурява конюшни, коне съответно, за да може да се джурка и да се прави ваксината след това, за много други болести, за тиф, дизентерия - все тежки"...

При инвестици от 4.2 млн. лв., производството може да се възобнови, а предлагането да се разшири до световните пазари. Според управителя на държавната фирма "Бул Био" инвестицията би се възвърнала за около 1 година, стана ясно по време на срещата в центъра днес.

Борисов обеща съдействие за осигуряване на финансирането за проектите и съдействие от страна на земеделския министър Десислава Танева за намирането на коне.

Кофинов обясни, че дружеството е в стабилно финансово състояние, а фирмата е придобила лиценз, чрез който ще могат да започнат разработка на лекарство за борбата с Covid-19 на основата на хлорохинфосфат, добави той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ