Над 100 дипломати бойкотираха реч на Лавров в ООН

Над 100 дипломати бойкотираха реч на Лавров в ООН

Над 100 дипломати бойкотираха реч на Лавров в ООН

Над 100 дипломати от около 40 западни държави и техни съюзници от Япония напуснаха демонстративно залата по време на сесия на Съвета на ООН по правата на човека днес в Женева, докато вървеше реч на руския външен министър Сергей Лавров.

Пратеници от Великобритания, Европейския съюз и САЩ излязоха в знак на недоволство, докато малцина останаха да слушат, включително от Венецуела, Китай и Сирия, предаде „Ройтерс“.

 

 

Лавров не се яви физически на срещата, след като вчера отмени пътуването си заради затвореното въздушно пространство за Русия от повечето европейски държави, сред които и Швейцария.

По време на изказването си руският външен министър обвини ЕС, че се е въвлякъл в „русофобска лудост“, като доставя смъртоносни оръжия на Украйна в отговор на започнатата от Москва "специална военна операция" .

Сред напусналите залата дипломати е украинският посланик Евгения Филипенко, която извади голям флаг на страната си, заобиколена от пратениците, решили да бойкотират изказването на Лавров. „Това е забележителна демонстрация на подкрепа за украинците, които се борят за тяхната независимост“, каза Филипенко пред репортери.

„Министър Лавров даваше своята версия, която е грешна, за това какво се случва в Украйна и затова решихме да покажем много силна позиция заедно“, коментира канадският външен министър Мелани Джоли.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ