Нетаняху: Ердоган няма право да ни чете морал

Нетаняху: Ердоган няма право да ни чете морал

Нетаняху: Ердоган няма право да ни чете морал

Турция няма право да чете морал на Израел, заяви израелският премиер Бенямин Нетаяху тази сутрин във Facebook, след като вчера турският президент Реджеп Ердоган го нарече „терорист“.

Между двамата се завърза словесна престрелка, след като Анкара разкритикува израелската армия за сблъсъците на 30 март на границата с ивицата Газа. Нетаняху отговори с обвинение към турската армия за престъпления срещу гражданското население.

„Ердоган не е свикнал да му отговарят, но трябва да започне да свиква. Не може този, който окупира Северен Кипър, нахлува в кюрдския регион и унищожава гражданското население в Африн, да ни чете нравоучения за моралните ценности“, е написал Нетаняху във Facebook, предава ТАСС.

В неделя израелският премиер заяви, че израелската армия – по думите му „най-моралната армия в света“, няма да слуша забележки от тези, които от много години бомбардират безразборно цивилно население.

Ердоган реагира гневно на случилото се на границата между Израел и ивицата Газа в петък. Тогава десетки хиляди палестинци излязоха на демонстрация до границата с искане за връщане на бежанците на родна земя. В много райони демонстрациите прераснаха в сблъсъци с армията и полицията на Израел. 16 палестинци бяха убити, около 1500 бяха ранени.

В събота израелските военни съобщиха, че най-малко 10 от убитите са били членове на палестински въоръжени организации, 8 – активисти на Хамас и военните му крила, а двама - на ДАЕШ и на „Бригадата на мъчениците от Ал Акса“. Тел Авив отказа независимо разследване на сблъсъците в петък. 

Вчера френското външно министерство призова Израел за сдържаност след петъчните сблъсъци. Париж припомни задълженията на Тел Авив да осигурява безопасността на цивилните, както и правото на палестинците да провеждат мирни протести. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ