НФСБ пишат на президента, искат прекръстване на вр. Мусала

НФСБ пишат на президента, искат прекръстване на вр. Мусала

НФСБ пишат на президента, искат прекръстване на вр. Мусала

Най-високият връх у нас – Мусала, да носи името на Свети Иван Рилски, предлагат от НФСБ. Партията на Валери Симеонов е изпратила предложение за преименуването до президента Румен Радев. То е подписано от народните представители Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев които посочват, че от годините на турското робство на територията на Република България са останали множество турско-арабски топоними, но процесът по преименуването им у нас не е доведен до край.

"Смяната на турско-арабските имена с български винаги са се ползвали с подкрепата на българските граждани през годините", казват Симеонов и колегите му от НФСБ. Според тях именно президентът на Република България, предвид правомощието, което му дава Конституцията в чл. 98, т. 13 да наименува обекти с национално значение и населени места, би трябвало да бъде инициатор и да е водещ фактор за продължаване на започнатото от дедите ни преименуване на останалите турско-арабски наименования.

"Връх Мусала е най-високият в България и на Балканския полуостров, но неговото наименование е чуждо, неразбираемо и неуместно за българските граждани", твърдят патриотите. "Историческата наука до момента не може да назове първоначалното име на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то. В подножието на върха се намира Рилската света обител, крепост на българщината, посветена на вечния небесен закрилник и застъпник на българския народ Свети Иван Рилски. Затова, няма нищо по-естествено от това върхът да бъде преименуван с неговото име", заявяват от НФСБ.

Идеята за преименуване на най-високия български връх не е нова. Предложения за прекръстване и то, точно на Св. Иван Рилски в годините са идвали главно по линия на "Атака". Първо лидерът ѝ Волен Сидеров поиска смяна на името от тогавашния президент Росен Плевнелиев, а след това, преди 2 години със същото предложие излезе и управителят на Софийска област Илиян Тодоров, също от "Атака", който изпрати писмо до президента Румен Радев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ