Николай Василев: Аз съм единственото общо с НДСВ в проектокабинета на ИТН

Николай Василев: Аз съм единственото общо с НДСВ в проектокабинета на ИТН

Николай Василев: Аз съм единственото общо с НДСВ в проектокабинета на ИТН

В този номиниран кабинет освен мен няма нищо друго общо с НДСВ. Даже и Любомир Дацов, доколкото знам, не е бил член на НДСВ, когато е бил зам.-министър. Това обяви на започналата в 13.00 ч. днес в БТА пресконференция Николай Василев, който „Има такъв народ“ избра да излъчи за министър-председател в своя проектокабинет – номинация, от която партията се отказа вчера.

„Ако бяхме получили подкрепа, можете да бъдете сигурни – това щеше да е най-реформаторският и най-модерният кабинет в българския преход и също така кабинетът, който щеше да работи с най-голяма скорост, непозната досега… Това щеше да бъде правителство с ДНК на бъдещето“, коментира Василев и благодари на ИТН за доверието.

По думите му, независимо какво следва, има един важен положителен резултат и той е, че обществото се е убедило, че нацията има „немалко добре образовани, почтени, компетентни хора и добри професионалисти“.

„В последните 3 дена върху г-н Василев беше излята уникална помия от всякакви посоки. За съжаление започна по мое мнение от една политическа партия, която би трябвало да припознава повече ГЕРБ като политически враг, отколкото нас, но в крайна сметка това е тяхно решение“, обясни Тошко Йорданов, вероятно визирайки изказването на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов от по-рано тази седмица. В интервю за bTV той коментира, че проектокабинетът на ИТН е „шокиращ“. Той беше категоричен, че в момента не текат преговори с други политически сили за ревизиран състав на проектокабинета. Йорданов разкри и подробности защо поканените трима служебни министри са отказали да влязат в състава на проектокабинета на ИТН. "Понеже много се разприказваха, а имахме джентълменската уговорка разговорите ни да си останат между нас, на мен също ми падата задръжките. Истината е, че поканихме Асен Василев за вицепремиер. В хода на разговорите той сподели, че за него е важно да продължи борбата с мръсните пари. И ние му предложихме дори да извадим тази комисия от ДАНС и да му я дадем като ресор, който пряко наблюдава и контролира. Той обаче отказа. Асен Василев отказа да се занимава с борбата с мръсните пари. С останалите двама - Кирил Петков и проф. Николай Денков не сме имали никакви различия. Те просто, като в детската градина последваха решението на Асен Василев. Това е истината.", заяви Тошко Йорданов.

Василев коментира, че събитията от тази седмица са показали, че той „може би е равно отдалечен от всички“. Той припомни, че около 2002 г. заради „Булгартабак“ атаките към него са били „100 пъти по-силни и продължителни“.

От изказването му стана ясно, че кандидатите за министри са в проектокабинета на „Има такъв народ“ са подбрани от ръководството на партията, нейния лидер Слави Трифонов и самия Василев.

Отговор на критиките

В изявлението си отговори на част от критиките около избора му за премиер от ИТН. „Вярно е, че не съм ново лице. Повечето лица в предложения кабинет са съвсем нови. Ако кандидатът за премиер беше съвсем нов, щеше да има друга критика – че той няма управленски или административен опит“, поясни Василев.

Той каза още, че не се обижда от коментарите, че е бил част от НДСВ: „По-скоро се гордея, че съм бил част от поколението държавници, което вкара България в НАТО и Европейския съюз“.

„Друга по-озадачаваща за мен критика, която обаче ме обижда, е, че съм бил продукт на ДПС, например защото съм участвал в Тройната коалиция“, каза Василев. Причината да бъде част от коалицията е, че към онзи момент е нямало друга алтернатива, която да гарантира влизането на България в ЕС.

„Аз съм единственият човек в България, който навремето е уволнил Делян Пеевски. Преди две десетилетия си спомняте добре, че загубих главата си в Министерството на икономиката, защото се опитах да приватизирам „Булгартабак“ със западни инвеститори. И след мен по същия начин загубиха главите си и следващите двама министри на икономиката. Години по-късно „Булгартабак“ беше закупен знаете от кого. Но днес го няма, нали“, отбеляза вече бившият кандидат за премиер на ИТН.

Той отрече да е зависим от ДПС или „от някакво задкулисие“. „В живота си имам само две зависимости – те са от двете ми прекрасни дъщери, както и от моята мечта да видя България модерна и просперираща държава“, каза Василев по време на пресконференцията.

По думите му той е разочарован, че е получил най-много атаки от десния сектор, тъй като припознава неговите представители като съмишленици. Василев се самоопредели като „десен реформаторски икономист“.

Приоритетите на Василев: „Модернизирай България“

Василев коментира, че е бил готов да отстоява ценностите на всички десни партии у нас на премиерския пост. Като свои приоритети очерта западната ориентация на България, върховенството на закона, реформата на съдебната система, свободата на медиите, свобода за бизнеса.

Той показа и създаден от него проект на име „Модернизирай България“, в който е описал икономическите приоритети на страната. „Един кандидат за премиер трябва да разбира от всичко. Моята сила все пак е икономическата политика, затова през последната седмица разработих един документ, който засега е от 68 страници“, каза Василев.

В създаването на показания от него проект са се включили и кандидатите за министерските постове от ИТН. Той съдържа 300 приоритета, като 5 от тях бяха обявени в рамките на пресконференцията:

Намаляване на данъците в България

  • Данък „печалба“ от 10 на 9 процента
  • Данък върху доходите на физически лица от 10 на 9 процента
  • Данък върху доходите от банкови лихви от 8 на 0 процента
  • Намаляване на ДДС от 20 на 18 процента, но ДДС за международен туризъм 5 процента

Бюджет за 2022 г. без дефицит

Според Василев през последната година България е влошила своята „иначе добра“ фискална политика.

„В момента допълнително се нагнетяват обществени очаквания за нови и нови разходи. Само едно смело и реформаторско управление може да гарантира бъдеща финансова стабилност на страната. А вие мен би трябвало да ме познавате като най-големия бюджетен ястреб в републиката“, коментира той.

Прозрачност на обществените поръчки

Василев обяви още, че е бил готов да наложи от първия си ден на премиерския пост своето ноу-хау за „подобряване на прозрачността на обществените поръчки и борбата с мръсните пари“.

Повишаване на пенсиите с 35%

Повишаване на заплатите на лекари, медицински работници, университетски преподаватели и учители

Тези професии са припознати като „много важни за бъдещето на нацията“ по думите на Василев.

Ново правителство или нови избори

ИТН няма да влиза в политически договорки и скоро ще представи нов проектосъстав на кабинет, стана ясно на първата официална пресконференция на партията от неделя, деня на предсрочния вот насам. "Логично е да има разговори с останалите, когато се съберем в парламента. Отново ще представим наш проект за кабинет, който, ако не бъде подкрепен, по-логично е да има предсрочни избори.", заяви Тошко Йорданов в отговор на журналистически въпроси кога се очаква да бъдат обявени подробности по заявката на лидера на партията Сави Трифонов от снощи, че ИТН ще предложи нов премиер и ревизиран състав на правителство.  "Отговорността остава на ДБ и на ИМВ. Парламентът е мястото за разговаряне", посочи още Тошко Йорданов. 

От партията засега отхвърлят и възможността за коалиране при проектирането на правителството. "Няма да влизаме в разговори за постове, в политически договорки. Искаме да носим отговорност", заяви Филип Станев от ИТН, който бе третият участник в днешната пресконференция.

"Математически, ние имаме 65 депутата. Заедно с останалите партии на протеста тези мандати стават общо 112. В такава ситуация дали ще имаме правителство на малцинството на ИТН или правителство на коалиция на малцинството няма особено значение. Затова решихме и предпочитаме сами да поемем отговорност", допълни Тошко Йорданов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ