Нинова: Не виждам правомощия на вицепрезидента да дава срок на годност на правителството

Нинова: Не виждам правомощия на вицепрезидента да дава срок на годност на правителството

Нинова: Не виждам правомощия на вицепрезидента да дава срок на годност на правителството

„Не виждам правомощия на вицепрезидента да определя срок на годност на правителството.“ Така коментира пред БНТ Корнелия Нинова призива на Илияна Йотова от миналата седмица за по-голяма подреденост в посланията и в действията на правителството.

„Госпожа Йотова си позволи да каже: „Имате 100 дни и след това може би отиваме на избори.“ Нито е в правомощията на президентската институция, нито е и морално да се поставят такива условия пред правителството“, каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията. Тя каза потвърди, че правителството има визия как да взема единни решения.

„Президентът има своите правомощия, той винаги през годините много стриктно ги е упражнявал. Ние можем да приемем закон, който президентската институция да смята, че не е добър и да наложи вето. Това са правомощия, разписани в Конституцията“, каза Нинова.

На 22 януари тя бе преизбрана за председател на БСП, а датата съвпадна с церемонията по встъпване в длъжност на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Нинова каза, че е поздравила държавния глава за втория мандат и че между тях „няма никакво напрежение и пресичане на точки“.

„Нямат 100 шанса, имат 100 дни, ако ли не, тази коалиция ще си замине и ще ходим на нови избори. Трябва добрите решения да бъдат взети час по-скоро както във вътрешнополитически план, така и във външнополитически“, каза за правителството вицепрезидентът по БНТ в миналата неделя.

По обществената телевизия Нинова изтъкна, че кабинетът показва воля за справяне с кризите чрез заложеното в новия бюджет. Тя подчерта, че е предвидено увеличение на капиталовите инвестиции на общините с 30% и това ще е в помощ за разрешаване на проблеми като този с високите сметки за ток.

По думите ѝ увеличението на социалните плащания в бюджета показва, че започва коренно нова политика, с която се връща ролята на социалната държава. Освен това коментира, че новият закон за колекторските фирми ще бъде внесен в парламента до края на февруари, а след тях за регулации трябва да се готвят частните съдебни изпълнители.

Нинова каза, че Министерството на икономиката и индустрията е предотвратило незаконно двойно увеличение на цените, което са възнамерявали да направят мобилните оператори. Сега цените на мобилните услуги се вдигат, но само с индекса за миналата година, което е в правото на операторите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ