Нинова: Новият ВиК холдинг няма да реши проблемите

Нинова: Новият ВиК холдинг няма да реши проблемите

Нинова: Новият ВиК холдинг няма да реши проблемите

„Решението за създаване на ВиК холдинга е взето в кризисна ситуация и изглежда малко паническо, защото ражда повече въпроси, отколкото отговори. Този холдинг няма да обхване цялата система. Той ще обхване 50-60% от нея. Не се решава въпросът. Големи ВиК дружества остават извън него. Няма експертиза за какво ще отидат отпуснатите 1 млрд. лв. Тези пари ги няма в бюджета”. Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Изказването й идва ден, след като БСП внесе вот на недоверие към правителството в областта на политиката по екология и околна среда. Мотивите, които бяха внесени в деловодството на парламента, са разписани на 40 страници и подписани от 78 депутата. Междувременно, кметът на Перник Станислав Владимиров обяви, че в рамките 10 дни язовир „Студена“ ще достигне до „мъртвия си обем“ и транзитът на вода от „Белмекен“ през София ще бъде единствената възможност за перничани. Все още обаче Столичният общински съвет не е дал съгласието си за изграждане на водопровод, който да свързва двата язовира.

Корнелия Нинова заяви още, че проблемът с водата не е само за Перник, а е системен и национален. Такъв имало още в Шумен, Сливен, Търговище, Ловеч и Ботевград.

„Не бива да се съсредоточаваме само в Перник. Там проблемът е най-остър, но го има в цялата страна и се дължи на некомпетентното управление в сектора", коментира още Нинова. И изчисли, че в страната има около 400 язовира, които са в предаварийно състояние, а 130 - с неизяснена собственост.

„Целта на вота на недоверие е да намерим смислен разговор за решаване на проблема и вече дава резултат. Без този вот нямаше да се предприемат всички тези мерки, които правителството предприе“, каза лидерът на БСП.

БСП е организирала среща в всички хидроинженери, експерти и специалисти, които са участвали в строителството на водните съоръжения. Идеята била да се търси експертно решение на кризата в Перник. А жителите на Самоков били притеснени от възможността язовирната стена на “Бели Искър” да се скъса и да създаде проблем за цяла София.

Лидерът на БСП определи ареста на вече бившия министър на околната среда и водите Нено Димов като „ход за потулване на напрежението“. И уточни, че за 10 години цената на водата се е увеличила 300 пъти. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ