Нинова спира плащанията на консорциум "България експо 2020"

Нинова спира плащанията на консорциум България експо 2020

Нинова спира плащанията на консорциум "България експо 2020"

Спирам всички плащания по договора с консорциум "България експо 2020" и нито лев повече на българските граждани няма да отиде за подобни корупционни схеми. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. По думите ѝ консорциумът не изпълнява условията по въпросния договор, а вече е получил близо 4,5 млн. лв. по спечелена от него през 2018 г. обществена поръчка, свързана с подготвителни дейности за участието на страната ни на "Експо 2020 Дубай".

Ще бъде задържана и гаранцията по договора, която обаче покрива само 50% от авансовите плащания, остатъкът ще се търси по съдебен ред, заяви още Нинова.

Нинова съобщи още, че Антикорупционната комисия разследва случая и вече започва да провежда разпити на хора, "които са участници в тези събития." Папката със събрани от ведомството документи, доклади и доказателства по случая, ще бъде внесена в прокуратурата, допълни тя след което припомни хронологията на събитията, довели до днешното развитие. "На 21 декември 2018 г. правителството на ГЕРБ решава България да участва в световното изложение "Експо 2020 Дубай" и финансира участието със 6,720 млн. лева с ДДС, след това решение се провежда обществена поръчка и се сключва договор с консорциум "България експо 2020" на 13 декември 2019 година. Консорциумът трябва по договор да направи концепция, да изготви дизайн, лого, да направи павилиона, да осигури експонатите и транспортирането им и разполагането им, да осигури персонала за обслужване на павилиона и за участието в изложението, програма, събития, билети, плащане на такси, търговска дейност и реклама на България", разказа Нинова. 

По думите й, държавата е превела по договор 78 на сто от сумата авансово, като на 20 декември 2019 г. са преведени 1,212 млн. лева, а на 27 април 2021 г. - 3,240 млн. лева. "Общо държава е платила на фирмите в консорциума 4,452 млн. лева, а срещу това авансово плащане консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция за 50 процента от тази стойност", заяви министър министърът на икономиката. Тя посочи още, че консорциумът не изпълнява условията по договора. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ