Норвежки партиен лидер подаде оставка заради секс тормоз

Норвежки партиен лидер подаде оставка заради секс тормоз

Норвежки партиен лидер подаде оставка заради секс тормоз

Вторият човек в норвежката Работническа партия, най-влиятелната в страната, подаде оставка заради обвинения за сексуален тормоз.

Тронд Жиск, няколко пъти министър между 2000 и 2013 г., е бил обвинен от най-малко 6 млади жени за тормоз според местните медии. Сигналите са подадени до ръководството на партията, която в момента е в опозиция.

Подробности за обвиненията засега няма. Една от местните политически лидерки на партията, Лин Ома, все пак публично потвърди, че е била притисната до стената и целуната против волята й през 2010 г. в дискотека в Ню Делхи по време на посещение в Индия, докато Жиск е бил министър на търговията и индустрията.

Аферата е силно конфузна за партията, която иначе се обявява за борец за равноправие. Още повече, че формацията регистрира лош резултат на последните парламентарни избори през октомври.

51-годишният Жиск поднесе извинения, излезе в отпуска по болест и обяви на 1 януари, че се оттегля от функциите си в партията за неопределен период от време.

Вчера той написа в социалните мрежи, че обсъдил със семейството и най-близките си развитието на случая и че оттеглянето му ще е продължително.

Товарът стана прекалено тежък за хората, които обичам и които не са избрали за себе си да бъдат политици, коментира Жиск, чиято съпруга е известната певица и журналистка. Той се оттегля и от парламентарната финансова комисия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ