Нов закон позволява неустойките по бърз кредит да са двойно по-големи от главницата

Нов закон позволява неустойките по бърз кредит да са двойно по-големи от главницата

Нов закон позволява неустойките по бърз кредит да са двойно по-големи от главницата

Промяна в Закона за потребителския кредит позволява неустойките по бързите кредити да достигат два пъти над главницата на отпуснатия заем. Досега подобни неустойки обикновено падаха в съда, защото се приемаха за „прекомерни“ според Закона за защита на потребителите и „накърняващи добрите нрави“ спрямо Закона за задълженията и договорите. Тези две постановки са изрично записани в новия закон, така че съдът вече да не може да се позовава на тях при решаването на дела.

Поправката беше гласувана през изтичащата седмица заедно с останалите данъчни промени за предстоящата 2021 г. без никакви дебати в парламента.

Текстът изменя Закона за потребителския кредит, но беше внесен в парламента между първо и второ гласуване на поправките в Закона за данък добавена стойност, като част от преходните и заключителни разпоредби. Поправката е внесена от депутата Спас Панчев, който беше в групата на БСП, но след това се обяви за независим и сложи подпис под искането на управляващите за нова Конституция.

Към предложената поправка няма добавени мотиви или оценка на въздействието.

"Изключително порочна практика е законови промени да се прокрадват в преходните и заключителните разпоредби на други закони. Ако знаехме, че със Закона за ДДС се предлагат промени и в Закона за потребителския кредит, щяхме да реагираме навреме, да дадем становище и да алармираме, че така се бетонира правото фирмите за бързи кредити да ограбват хората", коментира за вестник "Сега" адв. Десислава Филипова, председател на "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека".

Омбудсманът Диана Ковачева обяви, че ще сезира Конституционния съд заради законовата промяна, съобщи БНР. Ковачева определя като „неприемливо и в ущърб на гражданите“ неустойката по бърз кредит да може да достига двойния размер на главницата. Така съдът вече няма да може да обявява подобна клауза в договора за неравноправна и следователно нищожна, каквато бе практиката досега, мотивира омбудсманът намерението си да сезира КС.

След гласуването председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова обяви, че законът ще бъде отменен, въпреки че той беше одобрен именно с гласовете на управляващите. 

"Ще внесем промени в Закона за потребителския кредит, с които ще отпаднат текстовете, позволяващи на потребителите да плащат разходи в размер до двойния на главницата, ако не си изпълняват задълженията  по договор за потребителски кредит от финансова институция", коментира Стоянова пред "24 часа". Според нея, рязката промяна се налага, заради "създалото се обществено напрежение и зачестилите спекулации за лобистки натиск в медийното пространство".

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ