Нова коалиция пое управлението на Чехия

Нова коалиция пое управлението на Чехия

Нова коалиция пое управлението на Чехия

Повече от два месеца след парламентарните избори нова либерално-консервативна коалиция поема управлението в Чешката република днес.

Правителството на премиера Петр Фиала встъпи в длъжност, изправено пред растящата инфлация и енергийните разходи, рекордните бюджетни дефицити и пандемията от COVID-19, предаде „Ройтерс“.

57-годишният бивш университетски професор ръководи обединение от пет партии, обхващащи политическия спектър от консервативните Граждански демократи до по-либералната Пиратска партия, която влиза в кабинет за първи път.

„Имаме правителство на промяната за бъдещето. Започваме да работим сега“, написа Фиала в официалния си профил във Facebook. Той сподели снимка от речта си пред президента Милош Земан в замъка „Лани“.

Коалицията поема властта във време на растящи разходи за домакинствата и нова вълна от коронавирусни инфекции, натоварващи болниците.

Новото правителство си осигури 108 места в 200-членната долна камара на парламента на изборите през октомври, което даде силно мнозинство. То обаче се сблъсква с ожесточена опозиция от страна на партията АНО, създадена от бившия министър-председател Андрей Бабиш, както и крайнодясната „Свобода и пряка демокрация“ (SPD). Не са изключени и вътрешни разногласия в коалицията.

Планът за съкращаване на разходите в бюджета за 2022 г. с 80 млрд. крони е първият голям тест – страните трябва да се споразумеят за мерки за спестяване и да се ориентират към бюджет, в който задължителните разходни елементи скочиха през последните години заради бързото нарастване на пенсиите и заплатите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ