Новият главен прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност

Новият главен прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност

Новият главен прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност. Той положи клетва на тържествена церемония в Съдебната палата, с което започва 7-годишния му мaндат. На клетвата присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърите на правосъдието Данаил Кирилов и на вътрешните работи Младен Маринов, конституционни съдии, съдии от ВСС, както и бивши главни прокурори. Сред поканените бяха президентът Румен Радев и председателят на ВКС Лозан Панов, които обаче не се появиха в залата. Очаква се днес по обяд той да председателства Прокурорската колегия. 

„Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив. Да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя служебната тайна, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона“, каза в клетвата си Гешев.

Той благодари на колегите си прокурори и следователи за подкрепата и за това, че са показали, че „прокуратурата е екип, който може и има право да решава сам собствените си проблеми и да ръководи съдбата си“.

„Показахме какво можем, когато сме единни и имаме обща цел. Ще се справя с това, което предстои. Променяйки се и стъпвайки на традициите, ще отговорим на очакванията за повече справедливост, които имат българските граждани, хората, които ни плащат заплатите“, заяви в първото си слово като главен прокурор Иван Гешев.

Според него в институциите трябва да се вижда партньор, а не враг.

„Трябва сами да решаваме собствените си проблеми, а не да прехвърляме отговорността на някой друг. Знаем, че не сме безгрешни, но трябва да защитаваме всеки един от нас и прокуратурата от политически и всякакви други атаки. Знам, че ще е трудно и тежко в този мандат, но никога не е било лесно. Цената си заслужава, защото тя е по-добра, правова държава. Може да вървим бавно, но никога не вървим назад. Да помним думите на Апостола на свободата Васил Левски: „Дела трябват, а не думи”! Благодаря ви!“, завърши словото си Гешев.

„Вчера, на 17 декември, приключи моят мандат като главен прокурор. За мен бе огромна чест и предизвикателство. Г-н Гешев, аз нямах лесен мандат. Няма да имате и вие. Лесен мандат в съдебната власт имат само хората, които не правят нищо”, каза в речта си при предаването на поста досегашният обвинител номер 1 Сотир Цацаров. Той допълни, че първото предизвикателство пред наследника му ще бъдат започналите вече дебати за промени в Конституцията. 

Гешев е осмият обвинител №1 след промените у нас. Преди него поста са заемали Сотир Цацаров, Бойко Найденов, Борис Велчев, Никола Филчев, Иван Татарчев, Мартин Гунев и Евтим Стоименов, като последните двама са оглавявали държавното обвинение за непълен мандат.

Припомняме, че преди два дни президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Сотир Цацаров като главен прокурор, след като на 11 декември 165 депутати го избраха за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Кандидатурата на Гешев беше прегласувана два пъти от Висшия съдебен съвет, като на последния вот за обвинител №1 той получи 20 гласа „за“ срещу 4 „против“.

Последно постът председател на КПКОНПИ се заемаше от Пламен Георгиев, който бе освободен предсрочно след скандал заради законността на терасата на апартамента му в столицата. Малко след това Георгиев бе назначен за консул във Валенсия.

След подписването на указа от страна на президента стана възможно встъпването в длъжност на новия главен прокурор Иван Гешев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ