Новият президент на Иран отхвърли идеята за среща с Джо Байдън

Новият президент на Иран отхвърли идеята за среща с Джо Байдън

Новият президент на Иран отхвърли идеята за среща с Джо Байдън

Външната политика на Иран няма да бъде ограничавана от иранското ядрено споразумение, заяви днес избраният президент на Иран Ебрахим Раиси на първата си пресконференция, след като спечели произведените в петък ирански президентски избори, предаде Ройтерс.

Шейсетгодишният Раиси, който е с консервативни убеждения и е критично настроен към Запада, победи на изборите на фона на опитите на правителството на досегашния президент Хасан Рохани да съживи иранското ядрено споразумение и да отърве Иран от американските санкции, които сериозно засягат иранската икономика. Раиси ще встъпи в длъжност през август.

"Външната ни политика няма да бъде ограничавана от ядреното споразумение. Ние ще си взаимодействаме със света. Няма да обвързваме интересите на иранския народ с ядреното споразумение", изтъкна избраният президент на Иран.

Ирански и западни представители са единодушни в прогнозите си, че идването на власт на Раиси едва ли ще промени позицията на Иран в преговорите за съживяване на ядреното споразумение, тъй като иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей има последната дума по всички важни политически въпроси.

Ебрахим Раиси заяви също така, че Съединените щати са нарушили иранското ядрено споразумение и че Европейският съюз се е провалил с изпълнението на задълженията си. Раиси поясни, че Иран ще спазва ядреното споразумение само ако и другите страни, които са го подписали, също го спазват.

"Призовавам Съединените щати да се завърнат към изпълнението на задълженията си по споразумението. . . Всички санкции, действащи срещу Иран, трябва да бъдат отменени", категоричен беше Раиси.

Иран няма да позволи воденето на "преговори за удоволствие" във връзка с иранската ядрена програма, каза избраният президент, предаде Франс прес.

Ебрахим Раиси отхвърли идеята да се срещне с американския президент Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос за това как гледа на евентуална среща с Байдън, Раиси отговори простичко: "Не".

Китайският президент Си Цзинпин поздрави днес Ебрахим Раиси за победата на иранските президентски избори в петък, предаде Ройтерс.

Между Иран и Китай има "всеобхватно стратегическо партньорство", заяви Си, цитиран от китайски държавни медии.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ