Ново двайсет: ГЕРБ няма да изтегля Бюджет 2017

Ново двайсет: ГЕРБ няма да изтегля Бюджет 2017

Правителството няма да оттегли законопроекта за държавен бюджет за 2017 година, съобщиха от Министерство на финансите.

„Правителството на премиера Бойко Борисов ще продължи да отстоява политиките в държавния бюджет за 2017 година. Затова, не предвиждаме неговото изтегляне от Народното събрание. Оставяме на народните представители да подходят отговорно към дебатите за приемането му и да вземат решение за неговото приемане”, се казва в позицията на министъра на финансите Владислав Горанов.

„Правителството не се отказва от нито една от политиките, които провежда от встъпването си на власт преди две години. За нас те остават актуални и докато изпълняваме своите правомощия, ще продължим да работим по тяхната реализация. Наше категорично убеждение, към което сме се придържали през последните две години, е, че не бива бюджетът да бъде заложник на безпринципно политическо противопоставяне. Няма да допуснем и той да става жертва на популизъм”, се казва още в становището на Горанов.

Новината идва часове след като председателят на  парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова посочи, че бюджетът трябва да бъде изтеглен. По думите й Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. „Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента”, посочи Стоянова.

Тя напомни за юридическата възможност страната ни да не навлезе без бюджет в новата година – с помощта на Закона за публичните финанси, който предвижда бюджетът да се изпълнява на части, за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов такъв.

„По-конкретно, ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са с размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година, т.е. за 2016 г. Тази разпоредба от закона обаче не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание”, пояснява Стоянова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ