Областният на София подаде оставка заради сделката с Царските конюшни

Областният на София подаде оставка заради сделката с Царските конюшни

Областният управител на София Веселин Пенев подаде оставка по искане на премиера Борисов. Причината е продажбата на Царските конюши в центъра на столицата –три имота с обща площ 7328 кв. м за 658 870, 90 лв. без ДДС (по 89, 91 лв. на квадратен метър).

Правителствената пресслужба съобщи, че Борисов е назначил проверка на Главния инспекторат на обстоятелствата около действията на областния и е сезирал прокуратурата за цялостна проверка по случая с продажбата на имота, държавна собственост.

Според прессъобщението премиерът не е знаел за сделката. Разбрал за нея след публичното оповестяване на фактите. Те бяха съобщени от БСП.

По-рано вчера шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов призова Реформаторския блок да оттегли областния управител на София Веселин Пенев – зам.председател на партията на Корман Исмаилов НПСД, предложен за поста от Радан Кънев от ДСБ.

Пенев първоначално отказа да подаде оставка. Той твърди, че няма нито едно нарушение в процедурата по сделката.

Трите имота на ъгъла на бул. „Васил Левски“ и бул. „Княз Дондуков“ са продадени на фирмата"Евротрансбилд" EOOД, чийто управител е бившият директор в КТБ (до 2005 г.) Янко Иванов. Досега фирмата е притежавала 16% от терена (около 1400 кв. м), придобити като заменка от "Дивисима" ООД през 2005 г., в последните дни на управлението на Симеон Сакскобургготски. Решението за замяната е взето от кабинета на бившия цар, няколко дни по-късно е подписана заповедта - от тогавашния министър на регионалното развитие Валентин Церовски, а договорът е подписан още няколко дни след това от наследника на Церовски – Асен Гагаузов (по думите на Гагаузов пред БНР).

За част от имота и към момента на продажбата му на 8 юли тази година се водят съдебни дела, в които претендира и друга фирма.

Според закона при продажба на държавен имот за над 500 000 лева, сделката трябва да стане с решение на правителството, припомни бившият областен управител на София Росен Малинов (БСП) в разгара на скандала. Макар че теренът е един, имотът е разделен на три части преди години, неясно при  кое правитлство. Всяка от трите части е продадена на стойност под 500 000 лв. и така сделката не изисква решение на МС.

Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова разясни, че сделката не е  продажба, а прекратяване на съсобственост на земя. Тя не засягала сградите, които са собственост на МВР и на министерствата на културата и на земеделието и остават тяхна собственост. От думите й се разбра, че продажбата на парцела е от компетентността на областния управител и решението му е еднолично.

Пак вчера БСП намеси и вътрешния министър Румяна Бъчварова в заплетения казус и поиска оставката й. БСП твърди, че Бъчварова е дала „зелена светлина“ за сделката. Министърката на вътрешните работи отрече.

Тя поясни, че МВР е искало няколко пъти от областния управител да издаде акт за собственост върху сградите, обявени през 2000-та за имоти с "отпаднала необходимост".  Едно от исканията е от 2014 г. и е с подписа й.  Такъв акт обаче не е издаден, за да може МВР да се разпорежда със сградите и от министерството не искано становище по сделката.

Становище е искано от Министерството на земеделието, което има акт за собственост върху сградите и е дало отрицателно становище за сделката, стана ясно от думите на Павлова и министър Десислава Танева.

През декември м.г. областният управител е поискал становище от регионалното министерство за намерението да продаде земята на бившите царски конюшни. Получил е отговор, че продажбата е нецелесъобразна заради неприключилите съдебни дела за земята.

Според Павлова фактът, че сградите са държавни  дава възможност на държавата да поиска съдът да обяви сделката за нищожна. Другата възможност е обратно изкупване на земята, става ясно от думите й. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ