Официално: „Има такъв народ“ печели парламентарните избори

Официално: „Има такъв народ“ печели парламентарните избори

Официално: „Има такъв народ“ печели парламентарните избори

„Има такъв народ“ е окончателният победител на парламентарните избори, проведени в миналата неделя. Това сочат данните на Централната избирателна комисия при обработени 100% от протоколите от секциите в страната и в чужбина.

4-процентната бариера отново преминават шестте партии, успели да го направят и на редовните избори за Народно събрание в началото на месец април. Промяна има в подредбата на първите две места.

„Има такъв народ“ печели 657 825 или 24.08% от гласовете. ГЕРБ-СДС заема второто място с общо 23.51%. Така разликата между двете политически сили е точно 15 659 гласа.

Трета се нарежда „БСП за България“ с 13.39%, следвана от „Демократична България“ с 12.64%, която успя да изпревари ДПС, а тя остава пета с 10.71%. „Изправи се! Мутри вън!“ има 5.01%.

Извън Народното събрание остава коалицията на Българските патриоти, която спечели 3.14% от вота на избирателите. 3.01% от гражданите са гласували за партия „Възраждане“. За партията на Васил Божков „Българско лято“ е 1.82% от вота. Следваща в списъка е „Атака“ с 0.46%. Партията на бившия втори в ГЕРБ, Цветан Цветанов, „Републиканци за България“, заема 12-ото място с 0.38%.

Общо малко над 35 хил. от гласоподавателите са отбелязали в бюлетината си, че не подкрепят никого.

Вотът в чужбина

Протоколите от гласуването на българите в чужбина също са напълно обработени. Там отново победител е „Има такъв народ“ с 35.64%. Второто място заема „Демократична България“ с 18.64%, а третото – ДПС със 17.49%.

ГЕРБ-СДС остава четвърта политическа сила с 9.01%, а „Възраждане“ е на пета позиция с 6.23%. Шеста е „Изправи се! Мутри вън!“ с 3.67%. „БСП за България“ е седма с 3.54%.

Пълният списък с резултатите е достъпен тук. Данните за вота извън страната са тук.

Новото правителство

Следващата стъпка към съставяне на ново правителство след разпределянето на местата в парламента е връчването на проучвателен мандат от страна на президента Румен Радев на първата по брой гласове партия, тази на Слави Трифонов.

Часове след края на изборния ден лидерът на „Има такъв народ“ обяви състава на проектокабинета си. За министър-председател бе предложен Николай Василев, икономист, бивш вицепремиер и министър от правителството на Симеон Сакскобургготски, а след това и министър в правителството на Тройната коалиция.

Средната възраст на проектокабинета на ИТН е 44,6 години. Ето го и пълният списък с предложенията на ИТН:

Ради Найденов – министър на външните работи и вицепремиер

проф. Николай Радулов – министър на вътрешните работи вицепремиер

Мария Бойчинова – министър на финансите

Любомир Дацов – министър на икономиката

Наталия Митева – министър на образованието

Красимир Ненов – министър на енергетиката

Велислава Петрова – министър на здравеопазването

Михаела Лашова – министър на регионалното развитие и благоустройството

Христо Алексиев – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Ивайло Кожухаров – министър на туризма

Пламен Абровски – министър на земеделието, храните и горите

Теодора Генчовска – министър на отбраната

Лилия Иванова – министър на труда, социалната и демографската политика

Станислава Армутлиева – министър на културата

Петър Илиев – министър на правосъдието

Радостин Василев – министър на младежта и спорта

д-р Антония Валентинова – министър (без портфейл) по ромските въпроси

Предложение за министър на околната среда и водите не бе излъчено. Не е ясно и кой би отговарял за еврофондовете. Повече за кандидатите четете тук.

Част от партиите, спечелили места в новия парламент, вече намекнаха, а други категорично обявиха, че няма да подкрепят такъв кабинет.

Срещу един от кандидатите за министерски пост – Станислава Армутлиева, по-рано днес бе създадена петиция. Подписалите се вече над 2800 души настояват да бъде избрано друго евентуално ръководно лице на Министерството на културата. Повече по темата четете тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ