Около 48 млн. евро от ЕС ще бъдат насочени към украинските бежанци у нас

Около 48 млн. евро от ЕС ще бъдат насочени към украинските бежанци у нас

Около 48 млн. евро от ЕС ще бъдат насочени към украинските бежанци у нас

Около 48 млн. евро от тези 148 млн. евро, които получаваме от Европейския съюз, ще бъдат насочени към украинските бежанци у нас. Това заяви вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова по време на дискусия в Дома на Европа на тема "Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България". 

Вчера стана ясно, че Европейската комисия е изплатила над 3,5 милиарда евро на държавите-членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци, от които България е получила 148 млн. евро по кохезионните фондове. 

"Тези 148 млн. евро от ЕС по REACT-EU са авансово плащане по тази програма – средства, заделени за солидарно подпомагане на държавите-членки по време на ковид пандемията. Всъщност около 100 млн. от този ресурс ще покрият направени разходи за финансиране на вече стартирали програми в подкрепа на бизнеса. Т.е. около 48 млн. евро ще можем да заделим, които ще бъдат насочени към бежанци", посочи Калина Константинова. 

Вицепремиерът обясни, че в момента са на финала на оперативните програми от предишния период и могат да разходват за бежанците и средства, които биха могли да бъдат загубени от проекти, които няма да могат да бъдат реализирани. От там разглеждаме между 35 и 100 млн. евро, посочи тя. Константинова обобщи, че от 83 млн. до 120 млн. евро потенциално могат да бъдат алокирани за бежанците. 

"Надявам се в рамките на следващата седмица да пуснем мярка, свързана с подкрепа на заетост - подпомагане с наем за три месеца през работодателя и по този начин да стимулираме наемането на бежанци от Украйна", обясни Константинова. Тя допълни, че се бърза и с други две мерки, свързани с подкрепа на НПО сектора за работа на терен и изграждане на центрове за деца. 

"Огромна част от жените, дошли от Украйна, искат да започнат работа веднага, но някой трябва да гледа децата. Повечето са с повече от едно дете. В София, където има най-много работни места, няма места в детските градини, ваксинационните паспорти не са изравнени", коментира още Константинова. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ