Окончателно отстраниха президента на Южна Корея

Окончателно отстраниха президента на Южна Корея

Конституционният съд на Южна Корея взе днес историческото решение да отстрани официално от длъжност президентката Пак Гън-хе заради корупционен скандал, който предизвика политически хаос и призиви за радикални реформи в азиатската страна, съобщи Асошиейтед прес.

Това е поразително падение за Пак, дъщерята на диктатор, която превърна тлеещата консервативна носталгия по баща й в голяма електорална победа през 2012 г., отбелязва АП. Единодушното решение на съда отваря пътя към възможно подвеждане под наказателна отговорност. Пак е първият демократично избран лидер на Южна Корея, който бива отстранен преждевременно от власт от идването на демокрацията в края на '80-те години на 20 век.

Южна Корея сега ще трябва да организира избори през следващите два месеца за намиране на приемник на Пак. Либералът Мун Джае-ин, който бе победен от нея на изборите през 2012 г., сега се радва на комфортна преднина в социологическите проучвания. Който и да е следващият президент, ще поеме кормилото на страна, изправена пред предизвикателства като враждебно настроената Северна Корея, стагнираща икономика и дълбоки социални и политически разделения.

Парламентът гласува импийчмънт на Пак през декември, след като в продължение на седмици милиони южнокорейци излизаха на протести с искане на оставката й.

Пак е обвинена в "съглашателство" с бившата й тайна довереница и приятелка от 40 години Чхуе Сун-сил, съдена за злоупотреба с власт и измама, тъй като се е възползвала от връзките си, за да получи чрез изнудване десетки милиони долари от най-големите южнокорейски компании.

Преди дни специален прокурор, заминаващ се със случая, заяви на пресконференция, че Пак Гън-хе e влязла в тайно споразумение със своята приятелка Чхуе Сун-сил да получава подкупи от концерна Самсунг с цел да бъде укрепен контролът върху компанията на нейния вицепрезидент и фактически шеф Ли Джае-йон.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ