Опозиционна сенаторка пое функциите на временен президент на Боливия

Опозиционна сенаторка пое функциите на временен президент на Боливия

Опозиционна сенаторка пое функциите на временен президент на Боливия

Боливийската сенаторка Янине Анес, която е от опозицията, се обяви за временен президент, след като президентът Ево Моралес подаде оставка и замина в изгнание в Мексико, съобщиха осведомителните агенции.

В присъствието на опозиционни законодатели 52-годишната Анес, която беше втори заместник-председател на Сената, заяви, че поема президентския пост, позовавайки се на конституционната клауза, че председателят на Сената става държавен глава след оставка на президента и вицепрезидента. Конституционният съд на Боливия призна за законно решението.

Анес обеща, че възможно най-скоро ще бъдат насрочени избори. Тя призова боливийците да се обединят и обясни решението си да се обяви за временен президент с необходимостта да се възстанови социалният мир.

И двете камари на боливийския парламент вчера не успяха да съберат кворум и да проведат заседание, за да решат кой да поеме президентския пост и да съставят преходно правителство. Заседанията бяха бойкотирани от законодателите от лявата партия на бившия президент.

Членовете на горната камара трябваше да обсъдят оставката на председателката си Адриана Салватиера и да назначат нов президент. От поста си преди дни се оттегли председателят на долната камара.

Моралес подаде в неделя оставка след седмици на бурни протести срещу измами на президентските избори на 20 октомври, които твърдеше, че е спечелил още на първи тур, припомня БТА.

Не е ясно дали решението на Анес да се обяви за временен президент ще намали напрежението в столицата и други градове на Боливия, отбелязва Ройтерс. Видео показва как в град Кочабамба полицията влиза в сблъсъци с привърженици на Моралес и маскирани протестиращи, призоваващи към гражданска война. Сенатор от партията на бившия президент призова вчера към протести, които да продължат, докато Моралес не се върне в страната, за да си довърши мандата, който изтича през януари.

Най-голямата федерация на профсъюзите в Боливия заплаши с безсрочна стачка, ако политиците и лидерите на гражданските организации не успеят да възстановят реда в страната.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ