Отпадат ограниченията за избирателните секции в чужбина

Отпадат ограниченията за избирателните секции в чужбина

Отпадат ограниченията за избирателните секции в чужбина

Депутатите приеха да отпадне ограничението в броя на избирателните секции в чужбина, гласувайки на второ четене в пленарна зала изменения в Изборния кодекс. След прегласуване, поискано от ГЕРБ, "За" текста гласуваха 117 народни представители, "против"  бяха 8, а "въздържали се" - 107, с което той бе приет.

Приетото изменение предвижда избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство и при наличие на не по-малко от 40 избиратели, както и в местата, в които на проведени до 5 години преди изорния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. 

Също така, секции извън тези случаи ще може да се отварят по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общи брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място, е по-малък от 40. 

Промяната предизвика разгорещени дебати в Народното събрание. 

"Ограничавайки гражданите в една държава, ще повлечем всички останали", заяви председателят на парламента и депутат от "Има такъв народ" Ива Митева по време на дебата. Според нея е недопустимо да се възпрепятства упражняването на правото на глас на българските граждани. 

"Защо продължаваме да ограничаваме правата на тези български граждани, когато не им осигуряваме алтернативния способ те да отидат и упражнят правото си на глас. Според мен никой в тази зала не може да посочи една причина, освен това, че трябва да ограничим една държава и по този начин да повлечем всички останали", заяви още Ива Митева. 

Велизар Енчев от ПГ на "БСП за България" припомни, че през 2016 г. 43-ото Народно събрание реши в страни, извън ЕС броят на избирателните секции да бъде ограничен до 35 секции в държава. "Това предложение на патриотичния фронт бе подкрепено от партия ГЕРБ и тогавашния Реформаторски блок. По инициатива на партия "Има такъв народ" днес се предлага да се върне старото предложение отпреди 2016 г. Кого обслужва това предложение? Трябва да се отговори веднага. То обслужва ДПС, то връща Република Турция като решаващ фактор в българския изборен процес, то позволява на Анкара да е брокер в 45-ия български парламент. Защо вие уважаеми колеги, давате на ДПС този електоране подарък. Наистина ли след малко ще натиснете зеления бутон", каза още Енчев.  

Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС от своя страна призова да се спре срамния дебат, който се води в залата. "Кое кара българските турци да са по-малко граждани от българите в Канада. Не са ли едни и същи български граждани? Какво е това противопоставяне? Второ, искам да прекратите този дебат. Мен, ако питате, за мен са по-важни не тези, които плащат данъци на английката кралица, а българите, които живеят тук и плащат данъци за нашите пенсионери. Да, те имат право да гласуват, имат правото да са българи, но не ми харесва да ги делите едните от другите. Те са едни и същи достойни български граждани", подчерта още Вежди Рашидов.  

"Вие депутати от "Има такъв народ" съзнавате ли какво ще подкрепите след малко. Ако го съзнавате, не се ли срамувате от това, което ще извършите.
Какво стана с дългогодишното ви заиграване с патриотичните чувства на хиляди ваши симпатизанти, благодарение на които спечелихте повече от половин милион гласа. Всъщност концертите ви с възрожденски песни само примамка ли бяха", каза още Енчев. 

Реплика на изказването на Велизар Енчев направи Тошко Йорданов от "Има такъв народ", който прогнозира, че при гласуването на този текст за секциите извън страната ще се види мнозинство от ГЕРБ и БСП. Той заяви, че всички българи, които живеят в Великобритания, САЩ, Канада, ще видят как ще им забранят да гласуват. 

"Надявам се, че българските граждани от Великобритания, САЩ и Канада ще ни разберат. Става дума за националните интереси на България, става дума за контролиран вот", заяви в дуплика Енчев.  

"Възродителният процес свърши, Турция и ние сме член на НАТО - моля дръжте се отговорно към България, а не спрямо фантасмагориите си. Това каза народният представител от ПГ на "Изправи се! Мутри вън" Арман Бабикян по време на дебата. 

"Имам усещането, че се води разгодор не за граждански права, а за това кой етнос е повече български гражаданин и кой по-малко. Има само български граждани. И ако ще 1000 секции да се отворят в дадена страна, значи са 1000. Ако ще 10, значи са 10. Не мерете на тегло. Всички са български граждани.
Моля обсъждайте граждански права, а не етноси. Това, че на някой не му аресва политиката на Реджеп Ердоган е негов въпрос, но е български граждански въпрос. Това е въпрос, с който трябва да се занимава Българското външно министерство. Българките турци, живеещи в Турция гласуваха срещу Ердоган. Какво да правим с правата на българските граждани, ако не ни харесва Тръмп и Байдън. Да ги ограничаваме ли? Според вътрешната политика на определена страна ще решаваме какви са правата на българските граждани. Ако в някоя африканска страна ядат хора, как да гласуват българите. Ще им затворим секциите? Моля ви дръжте се отговорно спрямо България, а не спрямо собствените си фантасмагории. Възродителният процес свърши, ние сме член на НАТО, както и Турция", каза още Арман Бабикян. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ