Пътуваме до Гърция и Сърбия без карантина от 1 юни

Пътуваме до Гърция и Сърбия без карантина от 1 юни

Пътуваме до Гърция и Сърбия без карантина от 1 юни

От 1 юни пускаме свободно, без карантиниране бизнеса, семейни, дипломатически, хуманитарни и транспортни връзки с Гърция и Сърбия. Това заяви премиерът Бойко Борисов след онлайн конференция днес с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и Румъния Лудовик Орбан. Във видеоконференцията са участвали и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

На 1 юни четиримата премиери ще проведат и физическа среща във Варна, съобщи още премиерът. Все още няма ясно фиксирана договореност с Румъния, стана ясно от думите на премиера.

"Румънският парламент, се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решението, което взехме трите държави, така че и с тях да махнем тази 14-дневна карантина която спъва работата", обясни Борисов.

По думите му ще има "семпли декларации" при преминаване на границата със Сърбия. В тях ще се записват трите имена и телефон и ще се декларира, че пътуващият няма симптоми, че е запознат с епидемиологичната обстановка и че пътува на собствен риск.

"Сега външните и вътрешните министри ще започнат по най-бързия начин уеднаквяването на критериите за движение", уточни Борисов.

И изтъкна, че всички са поздравили България за най-добро справяне с епидемията в региона. 

"Сами виждате, че в момента данните са такива, че може с "премерен" риск да направим така, че да заработят повече системи, което да гарантира приходи както за хората, така и за бюджета", каза той.

Борисов заяви още, че се мисли за отварянето на ресторантите от 1 юни. "Гърците вече имат правителствено решение от 15 юни за чужди граждани да ги отворят. В тези 4 държави, всички действаме горе-долу по един и същи начин".

Във връзка с протестите на превозвачите, Борисов каза: "Със всички се срещаме. Тези мерки и това, което всеки ден правим е свързано и с тях".

"Всички системи трябва да бъдат захранвани със стотици милиони и милиарди. Някои казват "ама парите щели да дойдат от ЕС". Те не идват от там. Освен че имаме вноски към ЕС, той още няма приет бюджет и съответно, ако се тегли такъв заем от ЕС, всяка една от нашите държави трябва реципрочно да издаде банкова гаранция. За България е над 100 милиона евро, което трябва да мине през парламента, да го одобрят", обясни той.

"И те (от ЕС - бел. ред.) казват: Взимайте си парите от бъдещето на програмите. Хубаво, ама ако сега ги похарчим, какво ще правя след  2-3 години? Това са парите от следващия програмен период. Ние сме доволни от това, което ЕС казва, но чакаме и нещо по-простичко. Всичко друго е игра на думи, игра на хартия. Става въпрос за нашите пари. И не на последно място - все още чакаме над 1 милион теста. Въпреки недостига тестваме средно европейски", допълни министър-председателят.

"С Австрия и Германия говорим в момента за облекчаване на мерките. С тях работим активно. България е една от най-любимите дестинации за туризъм в България", обясни още той.

"От 25 май отпада карантината за всички български шофьори на товарни автомобили, които влизат в страната, както до 3,5 тона, така и над, включително и автобусните шофьори", каза транспортният министър Росен Желязков.

Борисов взе отношение и по коментара на президента Радев, направен по-рано днес че ако той управлява няма да се краде и че "откакто ни управлява Борисов смъртността расте, а България се стопи със 600 000. "Вярно ли е казал така? Не вярвам, че един обединител на нацията може да произнесе такива думи, защото ако си спомним тези 3-4 месеца на служебно правителство, когато той беше президент и премиер и единственото, което запомнихме е желанието да се похарчат милиарди за трипените. Ние никога не сме си позволили такъв тон и такива комуникации!", отсече Борисов.

По публикацията работи Цветелин Димитров

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ