Парламентарните комисии обсъждат законопроекта за личния фалит

Парламентарните комисии обсъждат законопроекта за личния фалит

Парламентарните комисии обсъждат законопроекта за личния фалит

Законопроектът на "Обединени патриоти" за неплатежоспособност на физическите лица влиза за разглеждане в парламентарни комисии. Новият закон цели да премахне фигурата на т.нар. "вечен длъжник", разписвайки механизмите за защита на длъжниците и на кредиторите.

Защита от съда ще могат да искат всички добросъвестни платци, когато в продължение на 3 месеца не са могли да плащат едно или повече парични задължения на обща стойност не по-малко от 5 минимални работни заплати.

Защитени ще са и тези, които имат едно или повече задължения с общ размер до 200 хил. лв. и представят на разположение на кредиторите си за удовлетворяване на вземанията им цялото си имущество и бъдещите доходи за 5 г., с изключение на несеквестируемите вещи и доходи. 

"Търсим възможност да бъдат защитени интересите и на двете страни – и на задължените лица, и на кредиторите. Появата на законопроекта е много актуална към момента заради задълбочаването на кризата с коронавируса. Десетки хиляди хора или вече са безработни, или са в риск да останат трайно безработни и ситуацията изисква юридическа защита на тези лица", заяви пред БНР Красимир Богданов от ВМРО.

Според него, банките няма да затегнат режима на отпускане на кредити след приемането на бъдещия закон. Текстовете в закона предвиждат защитата на хора, предизвикали своята неплатежоспособност с умишлени действия, да се прекратява веднага. 

"Каквото и законодателство да бъде прието, вероятно някой ще се опита да се възползва от това. Затова и подробно се разписват факторите, които категоризират едно лице като недобросъвестен длъжник", добави Богданов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ