Парламентът избра Александър Андреев за председател на ЦИК

Парламентът избра Александър Андреев за председател на ЦИК

Със 119 гласа "за", 54 "против" и без "въздържали се" парламентът избра Александър Андреев за председател на ЦИК. Кандидатурата на Андреев е предложена от НПО и припозната от ПГ на ГЕРБ. До избора на нов председател на Централната избирателна комисия се стигна след като на 27 август досегашният шеф на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка. Това е и втората процедура за избор на председател, след като първата пропадна заради липса на предложения за поста.  За него гласуваха депутатите на ГЕРБ, Обединени патриоти, Воля и 4 независими. ДПС не участва в гласуването, а от БСП гласуваха против, с мотива че няма никаква яснота как ще работи ЦИК за предстоящите избори.

"ЦИК ще приложи законът, какъвто е приет от законодателя", каза кандидатът за председател на ЦИК Александър Андреев по време на разглеждането на кандидатурата му от Народното събрание.

Организацията, която ме е номиниралаа е федерацията на независимите студентски дружества, която е член на Обществения съвет на ЦИК, уточни Андреев. "Нейният председател беше председател и до септември месец на обществения съвет към ЦИК. През 2014 г., когато беше учреден обществения съвет, нейн представител беше проф. Друмева. Оттам нататък не бих искал да влизам по отношение на въпросът, отговорите, да коментирам оставката и мотивите на предходният председател г-жа Стефка Стоева. Мотивите за подаването на оставка са лични от страна на г-жа Стоева и ако е необходимо, тя сама би могла да ги обясни или да даде отговор защо е напуснала", заяви още Андреев.

"ЦИК колективен орган, който организира и произвежда избори. В тази връзка на тези въпроси, които бяха поставени тук от тази трибуна към мен, не бих могъл да дам аз отговор, защото те са решение на колективният орган, а именно на ЦИК. Това, което ЦИК ще направи е да приложи законът, какъвто е приет от законодателя", посочи още той. 

Реакции след изказването на Александров от трибуната имаше от страна на БСП и ДПС. 

"Казах, че ще гласуваме за предложения от ГЕРБ председател на ЦИК, но отговорите му преди малко и отношението му, промениха нашето мнение. Няма как, колеги, по този начин и с такова отношение да се произведат честни, демократични и нормални избори в страната", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му, Александър Андреев сам себе си постави точно в тази услуга като инструмент на този процес.

"Ясно Александър Андреев да каже, че мнозинството е приело неприложим Изборен кодекс за ЦИК. Изборът на председател на ЦИК не е просто едно кадрово решение. То е елемент от цялостен процес за провеждане на прозрачни и честни избори. След Изборния кодекс, който приехте вчера, отхвърляйки ветото на президента, много хора имат съмнение в това дали изборите ще бъдат прозрачни и честни. Освен да говорим политически за честни и прозрачни избори, днес задавам на г-н Андреев конкретни въпроси, които интересуват много българи, на които той вчера не отговори и ние държим тук сега да отговори", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата. 

Тя припомни вчерашното изказване на Андреев в Комисията по правни въпроси. "Вчера правите изказване, че Изборният кодекс, който прие мнозинството не е пълен, не дава възможност ЦИК да организира изборите и очаквате нови промени в Изборния кодекс. Моля да заявите от трибуната какво очаквате от Народното събрание и има ли време то тепърва още веднъж да променя Изборния кодекс, за да ви осигури нормални условия за работа. Ние сме народни представители, ако ЦИК като орган има нужда от нещо, за да ви гарантираме да си свършите работата, сме на ваше разположение, елате и кажете", каза още лидерът на БСП и попита колко машини точно ще вземе ЦИК. "При това решение за бюлетина, хартиена и машинно гласуване, ей тук ми кажете от колко машини имате нужда. Тези машини ще ги наемате ли или ще ги купувате. Колко ще струва това на българския бюджет?", попита Нинова. Според нея честните и прозрачните избори изискват три неща: първо ясен закон, второ органи, които да изпълнят този закон и третото - контрол за този процес. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ