Падна ветото на президента върху по-високите данъци за "цапащите коли"

Падна ветото на президента върху по-високите данъци за цапащите коли

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху данъчните промени. Държавният глава оспори 4 данъчни промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Със 130 гласа "за" законът беше повторно приет, а 46 народни представители гласуваха "против".

Най-голям обществен интерес предизвика ветото върху промените, свързани с данъка върху колите, в чиято формула от догодина се включва и екокомпонент.  “Състоянието на превозните средства в една страна е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея. Приетите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес”. Това се посочваше в мотивите на ветото.

„Във връзка с въведения в данъка върху превозните средства екологичен компонент се отменят съществуващи досега данъчни облекчения. С отпадането на тези облекчения цялостната уредба на данъка върху превозните средства, която включва не само данъчната основа и данъчните ставки, а и предвидените облекчения, става небалансирана” се казва в позицията на президента.

„Както в мотивите, така и в оценката на въздействието, е премълчан реалният процент на увеличение на данъка с оглед отпадането на тези облекчения. Така се прикрива фактът, че се засягат над 50 % от превозните средства на възраст над 15 г., които по официални данни са над 70 % от всички регистрирани 4 130 195 превозни средства. Реалното увеличение на данъка включва както утежнението, предвидено с въведения екологичен компонент, така и утежнението, предизвикано от премахването на досегашните данъчни облекчения. Така на практика увеличението на данъка е значително по-голямо, отколкото се представя на обществеността”, изтъква още Радев.

Николай Александров от Обединени патриоти посочи, че мотивите на Радев са чисто политически, предаде "24 часа".

Радев атакува и въвеждането на по-високи данъчни ставки върху имотите в националните курорти, когато те не са основно жилище, не са отдадени под наем и не са регистрирани като места за настаняване.

Президентът оспорва също поредното отлагане на реформата при определянето на такса смет, което се оставя за след 2022 г.

Промените в Закона за митниците, с които те се превръщат в териториални поделения на Агенция “Митници”, също бяха под обсега на ветото. Предвижда се служителите на митниците да се освободят от работа и след това да се преназначат в новите териториални поделения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ