Кирил Петков е новият премиер. Парламентът одобри и състава на правителството

Кирил Петков е новият премиер. Парламентът одобри и състава на правителството

Кирил Петков е новият премиер. Парламентът одобри и състава на правителството

Парламентът одобри състава на новия кабинет, предложен от "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". Новият премиер е Кирил Петков. И двете предложения бяха подкрепени с гласовете на народните представители от участващите в коалицията партии като 134 депутати гласуваха "За". "Против" предложения премиер и проектосъстава на кабинета гласуваха 104 народни избраници. Още преди гласуването от ГЕРБ, ДПС и партия "Възраждане" обявиха, че няма да подкрепят новия кабинет. 

До изготвянето на предложение за редовно правителство се стигна след поредица от преговори и подписване на коалиционно споразумение между партиите "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". В неделя първия проучвателен мандат за съставяне на правителство беше връчен от президента Румен Радев на Кирил Петков, който беше предложен от парламентарната група на "Продължаваме промяната" за министър-председател, а Петков веднага върна мандата изпълнен. Проектокабинетът, предложен от ПП, е съставен от 21 министри. За първи път ще има петима вицепремиери. Това са Асен Василев и Калина Константинова от "Продължавам промяната", Гроздан Караджов от "Има такъв народ", Корнелия Нинова от БСП и Борислав Сандов от "Демократична България". С гласуването днес беше одобрена и структурата на новото правителство. Според нея Министерство на земеделието, храните и горите се преобразува в Министерство на земеделието, Министерството на транспорта, информационните технологии -  в Министерство на транспорта и съобщенията, Министерството на младежта и спорта в Министерство на спорта. Министерството на икономиката се разделя на Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа. Депутатите решиха да се създаде и ново министерство - на електронното управление.  

Веднага след гласуването министрите положиха своята клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". След клетвата прозвучаха химнът на Република България и този на Европейския съюз.
 

[[{"fid":"385344","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":327,"width":525,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Снимка: Кадър от излъчване на живо на сайта на Народното събрание

Съставът на Министерския съвет, предложен от "Продължаваме промяната" е следният: 

Министър-председател – Кирил Петков – ПП

Вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите –Асен Василев – ПП

Вицепремиер и министър по икономиката и индустрията –Корнелия Нинова – БСП

Вицепремиер по ефективното управление – Калина Константинова – ПП

Вицепремиер и министър на околната среда и водите – Борислав Сандов - ДБ 

Вицепремиери и министър на регионалното развитие - Гроздан Караджов - ИТН

Министър на вътрешните работи –Бойко Рашков – ПП

Министър на външните работи – Теодора Генчовска – ИТН

Министър на труда и социалната политика- Георги Гьоков БСП

Министър на отбраната – Стефан Янев - ПП

Министър на правосъдието – Надежда Йорданова – ДБ

Министър на образованието и науката – Николай Денков - ПП

Министър на здравеопазването – проф. Асена Сербезова – ПП

Министър на културата – Атанас Атанасов - ПП

Министър на земеделието – Иван Иванов – БСП

Министър на транспорта и съобщенията – Николай Събев – ПП

Министър на растежа и иновациите – Даниел Лорер – ПП

Министър на електронното управление – Божидар Божанов – ДБ

Министър на енергетиката – Александър Николов – ИТН

Министър на туризма – Христо Проданов - БСП

Министър на спорта – Радостин Василев – ИТН

Днешното извънредно заседание започна с кворум от 227 депутати. По време на изказванията в парламентарната зала преди гласуването на новия редовен кабинет обаче се чуха взаимни нападки, а ГЕРБ, ДПС и партия "Възраждане" обявиха, че няма да подкрепят новото правителство по време на гласуването. 

Първа взе думата председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която в декларация от името на група заяви, че служебните кабинети са сътворили безпрецедентен хаос във всяка област на обществения живот и са се провалили в опазване живота и здравето на българите в пандемията.

"Редно е да направим оценка на това, което се случи през последните 7 месеца. Редно е служебните кабинети "Янев" 1 и "Янев" 2 да получат своята политическа оценка поне от опозицията след като до момента партиите на управляващото мнозинство не са направили такава. По време на това управление на президента стана ясно, че той дълбоко не разбира нито ролята на президентската институция в политическия живот на страната, нито ролята на служебното правителство в рамките на политическата криза", каза Атанасова. 

Тя заяви, че Радев е назначил служебните кабинет със заявката, че са съставени от професионалисти с експертиза и им е поставил три основни задачи - да се справят с кризата от коронавирус, да проведат избори и гарантират изборния процес и да подготвят Плана за възстановяване. "Вместо това вашите два служебни кабинета сътвориха безпрецедентен хаос във всяка област на обществения живот. Вместо да участват в разрешаването на политическата криза, я ескалираха и удължиха", заяви Атанасова.  

Работете така, че ПП да означава "Продължаваме промяната", а не "Пълна подмяна", правителство за поръчки или "просто послепис", каза Даниел Митов от ГЕРБ-СДС. "Оформя се тройна ляво либерална коалиция, която – ако има десни хора, които са гласували за тях, нека знаят, че тези, за които гласувахте, връщат бившата Комунистическа партия и мрежите на Държавна сигурност във властта", допълни Митов. Той добави, че историята на страната ни не започва и не завършва с нито едно правителство. "Всичко остава под контрола на Румен Радев, но тук става дума за кръстник на коалицията", каза още Митов. 

От парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС няма да подкрепи предложената програма, структура и състав на Министерски съвет, защото не са участвали в никакви разговори за тях. "Ще бъдем конструктивна опозиция и ще дадем своят принос в подкрепа на благосъстоянието на българските граждани, възстановяването на демокрацията и държавността и защитата на правата и свободите на всеки български гражданин", заяви Карадайъ.  

"Изчетох с голям интерес предложнето коалиционно споразумение и очаквах да видя декларираните мерки за съдебна реформа. Очаквах да видя изпълнение на заявени политики в полза на правосъдие за гражданите. За съжаление повечето от нещата, които прочетох бяха анализи, обсъждания, стратегии. За целите 7 страници и половина на част "Правосъдие" думата анализи се повтаря 14 пъти, думата обсъждания 9 пъти", каза още Петър Петров от "Възраждане". Той заяви, че не е видял експертиза по отношение на наказателното правораздаване на Република България. По думите му, в част "Правосъдие" е налице непознаване на тази област. 

Депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, заяви от парламентарната трибуна защо ще подкрепи кабинета "Петков". "Аз вярвам в Кирил Петков и съм убеден, че той ще работи за България", посочи Петров.

"Приемаме участието си в този кабинет като гарант за социална справедливост в България, като гарант за социална политика и като гарант за грижа за хората", заяви лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова. Тя заяви, че на младите семейства и децата им ще бъдат гарантирани с безплатни детски градини и ясли. Децата до 14 г. ще имат и безплатни лекарства, а младите родители, които ще останат вкъщи да ги гледат заради пандемията, ще бъдат гарантирани с една заплата. За работещите ще има аргументирано повишаване на минималната работна заплата според обективни показатели. Нинова беше категорична, че няма да има пенсионер под прага на бедност и че всички ще мислят разумно за нов модел на преизчисляване на пенсиите в близките месеци. В споразумението е записано още, че за българската култура ще има 1% от БВП, а за българското образование – 5%. 

"Когато представяхте намеренията си, използвахте неведнъж футболна реторика - например, че това е "А отборът на България". В момента той по-скоро прилича на отбор "Ужас" от село Мърчаево или "Крила на съветите" от село Бяла река", заяви от парламентарната трибуна направи депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син

"Във вашия "А отбор" ще има министър по ефективното управление - очевидно имате някаква идея, а тя за момента все едно остава скрита. Имате и вицепремиер по климатичната политика - това е все едно отбор "Крила на съветите" да си назначи треньор за световното по футбол. Може би трябваше да има нещо по-общо - вицепремиер за вселенското равновесие или вселенската материя", добави Дилов. 

Депутатът каза още, че Корнелия Нинова ще бъде натоварена с "много тежка отговорност" - да бъде съдник и контрольор сама на себе си, с което, по думите му, БСП не се е справяла особено умело през годините. Той предупреди Кирил Петков, че скоро ще се убеди, че последните 7 месеца не са били добро време за България и ще трябва да се справи с настоящата ситуация. 

"Ние ще се опитваме да не пречим, когато можем, ще се опитваме да помагаме, но съвсем скоро ще разберете, че този начин на сглобяване на кабинет може би не беше най-добрият", каза Любен Дилов-син. 

"Върви се към избор на едно ляво-либерално правителство, което ние няма да подкрепим. Няма да го подкрепим по няколко причини. На първо място, защото ние заявхиме, нашата категорична позиция, че ще бъдем опозиция. На второ място, защото вътре присъства нашият основен опонент БСП. Правителството е съставено от 4 формации. То има три златни пръста и едно силно външно влияние от страна на президента Радев", каза лидерът на СДС и депутат от ГЕРБ Румен Христов

Той се обърна и към Кирил Петков. "Като единственият представител на първото демократично правителство това на Филип Димитров, бих ви посъветвал съвсем приятелски, да не живеете с чувство за уникалност", добави Христов. 

"Днес избираме не просто правителство на България, а едно правителство, което ще има тежката задача да изведе България от няколко изключително тежки кризи. Ние разбираме цялата отговорност, която ще легне на плещите на нашите колеги. Ние не просто разбираме тази отговорност, но ние ще я споделим", заяви Виктория Василева от "Има такъв народ". Тя посочи, че ИТН ще подкрепи кандидата за министър-председател и бъдещата структура на Министерски съвет. 

Василева обясни, че ИТН поема изключително тежки ресори, от които всички бягат. "Ще направим всичко необходимо, за да не се срамуват българските граждани от нас. Днес приключва времето за лозунги, заклинания и празни обещания, а започват делата. Пожелаваме успех на министрите и това, в което бих могла да уверя нашите коалиционни партньори, че ние ще бъдем последователни, лоялни и коректни партньори. ИТН ще продължат да бъдат истински", допълни още Виктория Василева. 

"Дълбоката съдебна реформа минава през въвеждане на отчетност на главния прокурор, а това не може да стане без оставката на настоящия Обвинител №1. Освободете България от себе си, освободете българското общество от себе си!", заяви от трибуната на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов

"Това ще е центристко управление, което да послужи на голяма част от българските граждани – независимо от разликите помежду им. България трябва да отвори очите си за новата реалност на промени в икономиката и технологиите. Нуждае се и от управление, което да не е застинало между XIX век и края на епохата на Тодор Живков", добави той. 


 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ