Парламентът одобри увеличение на вноската на България в ЕС

Парламентът одобри увеличение на вноската на България в ЕС

Парламентът одобри увеличение на вноската на България в ЕС

С одобрението на 102-на народни представители, без "против" и с 50 "въздържали се" парламентът одобри решението Европейския съюз за промени в системата на собствените ресурси за новия програмен период до 2027 година, която касае вноската на България по бюджета на ЕС. 

Ревизията на решението е пряко свързана с последиците от кризата с Covid-19 и важността да се гарантира, че ЕС разполага с достатъчен финансов капацитет в случай на икономически сътресения. В него се предвиждат някои промени в системата на собствените ресурси за новия програмен период от 2021 до 2027 година, като делът от събирания от митата, който държавите-членки задържат за покриване на административни разходи по тяхното събиране, се увеличава от 20 на сто до 25 на сто. Въвежда се и нов ресурс на база на нерециклираните отпадъци от пластмасови опаковки. С влизане в сила на ревизираното решение се очаква увеличение на вноската на България в бюджета на Европейския съюз средногодишно с около 4,17 на сто.

От БСП се възпротивиха с този регламент бедните страни да плащат повече и настояха правителството да продължи разговорите със засегнатите по тази линия страни от Източна Европа.

"Ние искаме и ще го направим, когато дойдем на власт, България да участва в дебата, който се води в ЕС и да заяви своята позиция за това какво трябва да е ЕС като организация, от която сме първостепенна част. Вие сте направили така, че България изглежда в очите на другите страни като просяк, като държава, която просто смята с бакалски сметки колко дава, колко взима и просто седи и се моли. Няма никакъв проблем да дадем повече от собствените си пари, защото сме част от огромната солидарност, но това трябва да се обяснява, да се говори в българския парламент, в ЕП и в европейските институции, а не просто да идвате и да ни казвате да гласуваме това, защото така сме се разбрали и да купите индулгенция за това, което сме на първо място - по корупция", каза още Крум Зарков от БСП.

Председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова възрази срещу изказването от страна на БСП.

"Трябва да е ясно, че до момента и занапред в новия програмен период България е получавала и ще получава в пъти повече от това, което прави като вноска в ЕС. За следащият програмен период България ще получава три пъти повече от това, което внася в ЕС. Знаете, че един от големите нетни донори Великобритания напусна. Това означаваше сериозно преразпределение и търсене на варианти. Всяка една държава да поеме и част от липсата на тези средства и да увеличи своето участие в приодите на бюджета на ЕС. Това, което гледаме днес, е всъщност политиката за собствените приходи. Как ще се формират собствените приоди на ЕС, които ще бъдат изразходвани по европейските програми. Неприемайки на това решение на ЕС и на Съвета, означава блокиране на цяелия бюджет на ЕС за следващия програмен период. Означава България да не получи милиардите, които са предвидени тя да получи, както по различните програми, така и по програмите за подпомагане и възстановяане след кризата на COVID-19", заяви председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Според нея социалистите искат да не се гласува и на практика да се каже, че "се отказваме от милиардите, които ще помогнат на България да се възстанови от пандемията и да продължи да се развива". 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ