Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната власт

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната власт

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната власт

Със 149 гласа "за" и 66 "против" депутатите в Народното събрание отхвърлиха ветото на президента върху разпоредба от Закона за съдебната власт. Ветото бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Воля - българските родолюбци" и "Обединени патриоти" и двама от независимите народни представители. "Против" гласуваха депутатите от ПГ "БСП за България" и седем от независимите депутати. 

С ветото се оспорва възможността изборните членове на Висшия съдебен съвет /ВСС/, след края на мандата им или при предсрочното им прекратяване по основателни причини да получават повишение т.е. да бъдат назначени в съдебната система на длъжност, с една степен по-висока от тази, която са заемали преди да бъдат избрани във ВСС.

Промените, предложени от ДПС, бяха гласувани на 3 септември, но държавният глава върна част от тях, изразявайки несъгласие именно с "кариерните бонуси". "Основната гаранция за независимостта на съда се изразява в това назначенията и повишенията на магистрати да се правят единствено въз основа на обективни критерии. Престоят им във ВСС не може да доведе до придобиването на качествата, които са необходими за заемане на по-висша длъжност", написа тогава президентът в мотивите си.

Днешното гласуване на законопроекта премина почти без дебат в пленарната зала. Единствен изказване направи депутатът от „БСП за България“ Крум Зарков, който подкрепи президентските мотиви.

"След като сам един магистрат е избрал да се кандидатира, да мине през процедура и да бъде избран за член на ВСС, той сам е преценил условията. Магистратът после трябва да напусне кадровия орган на съдебната власт при същите условия", аргументира се Зарков. Според него така мнозинството във ВСС ще може да наказва членове, в зависимост от това "дали харесва или не техните решения". Зарков определи бонусите и като „политически мотивирани. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ