Ветото на Радев окончателно падна, гласуваме по избор машинно или с бюлетина

Ветото на Радев окончателно падна, гласуваме по избор машинно или с бюлетина

Ветото на Радев окончателно падна, гласуваме по избор машинно или с бюлетина

След близо 3 часа дебат парламентът отхвърли ветото на държавния глава Румен Радев върху част от текстовете в Изборния кодекс. Със 124 гласа "за", 89 "против" и без "въздържали се" депутатите приеха повторно текстовете на Изборния кодекс и така на практика окончателно решиха да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Ветото подкрепиха БСП и ДПС, както и част от независимите депутати. 

Припомняме, че законопроектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс бе приет на 17 септември 2020 г. В основното тяло на законопроекта бе заложено още ЦИК да определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване. Също така ЦИК ще осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване. Държавната агенция „Електронно управление“, съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метеорология ще бъдат натоварени със задачата да удостоверяват дали доставения тип техническо устройство за машинно гласуване отговаря на изискванията. 

Част от промените в изборното законодателство бяха върнати за ново обсъждане на 28 септември 2020 г. от президента Румен Радев. В мотивите си държавния глава посочи, че смесеното гласуване отнема предмиствата на машинното гласуване и увеличава недостатъците от хартиения вот, ръчното преброяване и оформяне на протоколите. Президентът изрази несъгласие и с поправката, прехвърляща изцяло отговорността на Централната избирателна комисия да реши дали да закупи или наеме устройствата, както и да отговаря за тяхното съхранение и експлоатация. Радев наложи вето и на текстовете, с които се дава възможност да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Великото народно събрание. 

Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание предвижда ветото да се счита за преодоляно, ако парламентът приеме повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители. 

"Високата избирателна активност е единственият начин да се сложи край на този модел на управление и той да не се възпроизведе като "Борисов 4". По темата иборен процес според мен има три проблема. Първо, отново ще провеждаме избори и отново мнозинството прави промени в последния момент. Вторият проблем - изборите в България се фалшифицират и манипулират. Третият проблем - фалшификациите, манипулациите, подправените протоколи, задрасканите бюлетини са следствие. Причината е, че залагате това в закона", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по президентското вето върху Изборния кодекс.

"В коя държава в Европа и света се гласува с машини? Г-жа Нинова и президентът с машини ли са избрани или с хартиен вот?", запита пък депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

"ПГ на ДПС ще подкрепи ветото и ще гласува против законопроекта. Има много недействителни бюлетини заради преференциите. Невалидните бюлетини не са функция от начина на гласуване, те са функция от това, че всички вкупом прегърнахте идеята, че преференциите са нещо много добро. Не може при 2/3 сгрешени протоколи да има доверие в изборния процес. Затова искахме 100% машинно гласуване, въпреки че ще затрудни една част от избирателите. Да не се учудите, ако след едни нормално проведени избори някой в България след 30 години демокрация не ги признае тези избори", заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Въвеждането на възможността за гласуване с хартиена бюлетина е по желание на избирателите, коментира председателят на парламента Цвета Караянчева по време на дебата. Тя защити тезата на управляващите за въвеждане на смесено гласуване в секциите с над 300 избиратели, а всеки гласоподавател сам да избира дали да упражни правото си на машинно устройство или с хартиена бюлетина. 

 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ