Парламентът прие окончателно актуализацията на бюджета

Парламентът прие окончателно актуализацията на бюджета

Депутатите приеха на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2021 г.Това се случи малко преди 02.00 ч. в нощта срещу събота.

Те гласуваха за одобрените от ресорната комисия промени за увеличаване на приходната с 2 милиарда и 500 милиона лева, а  разходната част - с 2 милиарда и 300 милиона лева, предаде БНР.

Депутатите одобриха предложението на служебния кабинет бизнесът да бъде подкрепен със 440 млн. лв. От тях 350 млн. лева за запазване на заетост и за изплащане на компенсации на затворени бизнеси в извънредната епидемична обстановка

Разпределени бяха 60 млн. лева за туристическият сектор, като от които 6 млн. лв. ще са за туроператорите за възстановяване на средства към клиенти по нереализирани пътувания заради пандемията.

За здравеопазване са предвидени 225 милиона лева, в които са включени и допълнителни средства за закупуване на лекарството "Ремдесивир".

Министерството на отбраната получава до края на годината допълнително 20 милиона лева, МВР -  37 милиона, Държавната агенция за бежанците -  почти 700 хиляди лева.

Допълнително бяха отпуснати 23 милиона лева в бюджетите на образователните институции. От тях 15 млн. лв. са за държавните висши училища и 8 млн. лв. за системата на предучилищното и училищното образование.

Народните представители одобриха допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер до 100 млн. лв.

Допълнителни възнаграждения ще бъдат раздадени и за служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда.

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да получи над 16 милиона лева за изплащане на дължимите суми в изпълнение на съдебни решения.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ