Парламентът прие на първо четене отпадането на "златните паспорти"

Парламентът прие на първо четене отпадането на златните паспорти

Парламентът прие на първо четене отпадането на "златните паспорти"

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за българското гражданство, с който се предлага да отпадне възможността за придобиване на българското гражданство от лица, получили разрешение за постоянно пребиваване в България заради направени инвестиции или като членове на семейството на такива лица, или са увеличили инвестицията си при същите условия на закона на стойност най-малко 2 милиона лева. Това третира казуса с т.нар. "златни паспорти", заради които страната ни получи предупредително писмо от   Европейската комисия преди десетина дни. В него ЕК изтъква своите опасения за предоставяне на гражданство срещу инвестиции и поиска допълнителни подробности за схемата като даде и едномесечен срок за отговор, на базата на който ще реши следващите си действия. В противен случай срещу страната ни ще бъде предприета наказателна процедура. 

На извънредно заседание вчера Комисията по правни въпроси в парламента одобри законопроекта на Министерския съвет за промени в Закона за българското гражданство, който предвижда критикуваната от Европейската комисия практика в България да се дава българско гражданство на чужденци срещу краткотрайни инвестиции да отпадне. 

А днес депутатите одобриха същия законопроект, с който се предлага да отпадне възможността за придобиване на българско гражданство по натурализация от лица, които са получили разрешение за постоянно пребиваване в България поради направени инвестиции на основание на Закона за чужденците в Република България или като членове на семейството на такива лица, или са увеличили инвестицията си при същите условия на закона на стойност най-малко 2 млн. лева, пише БТА.

Парламентът прие на първо четене и алтернативния законопроект, внесен от депутати от ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти", който цели да се създаде актуална инвестиционна рамка, отговаряща на нуждите на икономиката и на световните тенденции, както и да се подобри контрола върху инвестициите. Предвижда се отпадане на възможността за придобиване на българско гражданство чрез вложение в държавни ценни книжа, сключване на договор за доверително управление с лицензирана кредитна институция или увеличаване на инвестицията до два милиона лева. Така, на практика се запазва възможност за инвестиционно гражданство, като очевидно отпада само вариантът за "златен паспорт" при ктаркосрони инвестиции. Със законопроекта на ДПС се предлага ново основание за натурализация във връзка с директни инвестиции и материални активи на стойност най-малко 1 млн. лева и кумулативно разкриване на минимум 20 нови работни места.

Одобрени бяха и изменения, с които се осигурява правна яснота относно прилагането на разпоредбите за придобиване на българско гражданство, които се отнасят до Обединеното кралство като държава-членка на ЕС в преходния период и извън него. 

Отхвърлен беше законопроектът на "Воля", с който се предлагаше да се облекчи процедурата по придобиване на българско гражданство от хора с български произход, живеещи зад граница. 


 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ