Парламентът заседава извънредно за актуализацията на бюджетите на НЗОК и на ДОО

Парламентът заседава извънредно за актуализацията на бюджетите на НЗОК и на ДОО

Парламентът заседава извънредно за актуализацията на бюджетите на НЗОК и на ДОО

Парламентът ще обсъди на извънредно заседание от 11:00 часа промените в бюджетите на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2021 г. на второ четене. 

Решението да заседават извънредно днес беше взето от депутатите миналия четвъртък. В петък парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри актуализацията на двата бюджета на второ четене. Депутатите от ресорната комисия приеха предложението на "Има такъв народ" минималната пенсия да стане 370 лева, вместо 340 лева, както първоначално предлагаше служебното правителство. В промените в закона за ДОО е предвидено увеличение на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35 на сто, считано от 1 октомври 2021 г., което е увеличение на пенсиите с 12,5%. 

В петък президентът Румен Радев коментира, че на плещите на народните представители тежи отговорността за актуализация на бюджета и изрази увереност, че депутатите няма да оставят работещите, пенсионерите, болниците, бизнеса без пари. Държавният глава каза, че ще търси рационално решение за датата за разпускане на Народното събрание и насрочването на парламентарните избори. 

Днес следобед президентът Радев ще приеме представители на ПГ на "БСП за България", които след заседание на Националния съвет на БСП обявиха, че ще върнат нереализиран третия, последен мандат за съставяне на правителство на 7 септември, след като не получиха подкрепа от т.нар. партии на протеста в 46-ото Народно събрание. От левицата обаче посочиха, че президентът може да задържи няколко дни разпускането на парламента, така че да бъде окончателно приета актуализацията на бюджета. 

Преди промените в бюджетите на НЗОК и на ДОО днес, депутати ще разгледат ратификация на два договора за дарение на комплекти за тест за антиген "всичко в едно" за диагностика на COVID-19 на Република България от Европейската комисия, както и на Тристранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19, произведени от "АстраЗенека", между България, Кралство Бутан и "АстраЗенека" и двустранно споразумение за дарение на ваксини на "АстраЗенека" между България и Бутан. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ