Новият кабинет прави спешен анализ защо КЕВР вдига цените на тока, водата и газа

Новият кабинет прави спешен анализ защо КЕВР вдига цените на тока, водата и газа

Новият кабинет прави спешен анализ защо КЕВР вдига цените на тока, водата и газа

Новото правителство на Кирил Петков прави спешен анализ защо КЕВР вдига цените на тока. Това стана ясно след днешното първо заседание на Министерския съвет. 

"В най-спешен порядък трябва да обсъдим предложението за покачване на цените на тока, водата и газа от КЕВР. До утре сме си дали 24 часа да направим анализ какво точно е тяхното предложение, защо точно сега се случи и да предприемем ясни и конкретни мерки, за да избегнем това, което за нас изглежда като сравнително голямо увеличение", обяви премиерът Кирил Петков. 

"Бизнесът ни е основен приоритет да бъде конкурентноспособен, но по-важно от дирекната субсидия ни е да видим дали не можем да намалим цената на тока през подобър контрол върху разходната част в системата", добави той.

Втората тема, обсъдена на първото заседание на редовното правителство днес, е била свързана с последиците от наводненията в Южна България. "Още утре ще поканим областните управители на Смолян, Благоевград и Кърджали да ни дадат точна и ясна представа за всички щети и да направим план за най-бързата помощ, която може да им се даде, за да може държавата да се погрижи за пострадалите", посочи Петков. 

Въвеждането на "зелен сертификат" за достъп до сградата на Министерския съвет е третата тема, с която се занимаваха министрите. По думите на Петков, до четвъртък трябва да се направи правен анализ как да въведе подобна мярка, като първата стъпка ще бъде на ниво Министерски съвет. След това ще се мисли дали тази мярка може да се разпространи в цялата държавна администрация. 

"Въпросът е да го направим максимално ефективно и в рамките на закона, така че резултатите да бъдат реални и позитивни, а не да влезем в юридически спорове", каза премиерът. Той подчерта, че не трябва да има разграничаване между бизнеса и администрацията по отношение на зеления сертификат. Премиерър поиска засилване на ваксинацията и призова работодателите също да въведат "зелен сертификат". И още, в четвъртък Кирил Петков очаква и първия доклад на здравния министър за COVID кризата. 

На въпрос по повод македонската позиция, премиерът съобщи, че е получил обаждане от Заев. Двамата са обсъдили идеята за съвместни групи и в началото на януари да станат ясни членовете им. "Надявам се в началото на януари да направим план за действие и тези групи да имат резултати, за да напреднем в преговорите в по-оперативен план", добави Кирил Петков.

"Аз съм заявил, че нашата роля трябва да бъде конструктивна в съюзите – Европейският съюз и НАТО. След като се запознаем с тяхното решение, ние ще заемем позиция, която обслужва българските интереси, но и ще е в синхрон с ЕС", каза Петков по повод решението на Съюза да наложи санкции на Русия, ако нападне Украйна. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ