Плевнелиев: България е в политическа криза

Плевнелиев: България е в политическа криза

„От вчера сме в политическа криза с гласуваната оставка в Народното събрание на правителството на премиера Бойко Борисов. Оттук нататък президентът е на ход”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на политическите консултации с парламентарната група на ГЕРБ. На срещата присъстват Бойко Борисов и Цветан Цветанов

„Конституцията задължава държавния глава да стартира консултации с всички парламентарно представени политически сили преди връзването на мандатите за съставяне на правителство в рамките на НС. Точно това правим. Точно така действахме при предишните две кризи в рамките на моя мандат и опираме се на здравата основа на Конституцията, на върховенството на равенството и на закона”, подчерта Плевнелиев.

„В днешната консултация с вас (Борисов и Цветанов, бел. Ред.) ще дебатираме по следните важни теми: първо, възможно ли в съществуващото НС да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство; второ, ако това не е възможно - какви са потенциалните разумни дати или период за избори и трето, какво още има да свърши НС - важно, неотложно и съществено за държавата, преди да се стигне до предсрочни парламентарни избори, ако се стигне до такива”, каза Плевнелиев.

След консултациите, които президентът Росен Плевнелиев започна днес с парламентарно представените политически сили, държавният глава ще свика извънреден Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на който всички заедно - политическите партии, законодателната и изпълнителната власт да могат да се обединят около пътя, по който да се излезе от политическата криза, в която се намира страната.

След това президентът ще стартира и конституционната процедура за връчване на проучвателни мандати за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ