Подкрепата за японския премиер намалява след началото на Олимпиадата

Подкрепата за японския премиер намалява след началото на Олимпиадата

Подкрепата за японския премиер намалява след началото на Олимпиадата

Милиони японци гледаха откриващата церемония на Олимпийските игри и окуражаваха атлетите, но сянката на COVID-19 пада върху министър-председателя Йошихиде Суга и може да се окаже ключова в предстоящите парламентарни избори.

Подкрепата на гласоподавателите за Суга е намаляла с 9 пункта до 34%, най-ниската стойност от встъпването му в длъжност през миналия септември. Това сочи проучване на бизнес изданието Nikkei, проведено от 23 до 25 юли – първите два дена от официалното начало на Олимпиадата.

Близо две трети от анкетираните смятат, че разпространението на ваксинациите срещу коронавирус в страната също не върви добре. Програмата е възпрепятствана от бавен старт и снабдяване. По-малко от една четвърт от населението е напълно имунизирано, пише „Ройтерс“.

Най-добрият сценарий за Суга бе да овладее огнището на вируса, Игрите да преминат успешно и да свика избори. Досега обаче нищо не върви по план – броят на заразените с COVID-19 нарасна и доведе до четвърто извънредно положение в Токио, което ще остане в сила поне до края на Олимпийските игри, а те на свой ред ще протекат без публика в залите.

Япония може да се похвали и с позитивни новини, свързани със спортния форум. До момента страната е спечелила шест златни медала, един сребърен и един бронзов.

Над 70 млн. са гледали откриването, което го прави най-гледаното събитие през последното десетилетие.

Суга пое премиерския пост след оттеглянето на Шиндзо Абе заради влошеното му здраве, а мандатът му на управляващ президент на Либерално-демократическата партия изтича през септември. Изборите за долната камара на парламента трябва да се проведат най-късно през ноември.

Той се класира на пето място в проучването на Nikkei за предпочитан следващ премиер, като само 5% от хората го подкрепиха.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ