Полиция обискира офиса на Марин льо Пен

Полиция обискира офиса на Марин льо Пен

Полиция обискира офиса на Марин льо Пен

Централният офис на френския Национален фронт в Нантер бе обискиран в рамките на разследването за злоупотреба с европейски средства, съобщи Ройтерс.

Лидерката на крайнодесните Марин льо Пен е обвинена, че е платила 350 000 евро от бюджета на Европейския парламент на двама свои сътрудници, които обаче не са се вясвали в Страсбург. Двамата са шефката на кабинета на партията Катрин Гризе и телохранителят на Льо Пен Тиери Лежие. ЕП поиска от националистката да върне парите.

Френското правосъдие започна на 15 декември м.г. проверка срещу Льо Пен за злоупотреба с доверие, измама от организирана банда, фалшификация и фиктивно наемане на работа.

Националният фронт нарече обиска медийна операция, чиято цел е да спре възхода на кампанията за президентските избори на Льо Пен.

Националистката продължава да води убедително в сондажите за първия тур на президентските избори, но на втория тур губи при всички случаи от опонента си – който и да е той.

Това сочат данните от последния сондаж, направен от Ifop-Fiducial по поръчка на 3 френски медии.

Десният Франсоа Фийон и независимият Еманюел Макрон са с близки резултати зад Льо Пен. Фийон, който също се оказа в центъра на скандал за плащане за фиктивна работа на членове на семейството му, е с половин процент зад бившия икономически министър от правителството на Оланд.

На първия тур Льо Пен би получила 26%, Макрон – 19%, Фион – 18,5%. Четвърти е левият кандидат Беноа Амон с 14%.

На балотажа обаче Макрон побеждава Льо Пен с 61,5% на 38,5%.

Макрон продължава да води в прогнозите за краен победител на президентските избори с 24% пред кандидатката на крайнодесните – 19%. Прогнозите за Фийон се сринаха от 25% на 1 февруари до 15% на 20 февруари. Най-стабилна остава обаче тенденцията на несигурност в изхода на изборите – 26% не могат да прогнозират кой ще е следващият президент на Франция според проучването сред 1397 избиратели.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ