Политическите коментари за шансовете за редовен кабинет или "избори 2 в 1"

Политическите коментари за шансовете за редовен кабинет или избори 2 в 1

Политическите коментари за шансовете за редовен кабинет или "избори 2 в 1"

Какви са шансовете за излъчване на кабинет с третия мандат от 46-0 Народно събрание, вървим ли към нови избори и то във вариант "2в 1" и докъде би довел такъв развой, коментираха представители на политическите сили след като ГЕРБ-СДС получиха и върнаха на президента Румен Радев мандата за съставяне на кабинет.

"Не ни пука какво говорят ГЕРБ. Те не трябва да са в Народното събрание", гласи лаконичият коментар на този етап на първата в момента политическа сила ИТН, изразен в кулоарите на парламента от председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

Като цирк определи случващото се в последните седмици председателят на парламентарната група на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя упрекна партиите на протеста, че бягат от отговорност и не желаят да управляват. "Напоследък има наплив за опозиция и липса на желаещи да управляват", обобщи тя. 

Според нея една от първите задачи на законодателната дейност, на комисиите, които работят, на парламента като цяло, трябва да бъде разглеждане на промените в Изборния кодекс. "При всички случаи се отпечатва целият брой бюлетини на всички избиратели и се дублират с машините по секции. Тези пари българските данъкоплатци ги плащат. Ако не се използват хартиените бюлетини, биват изхвърлени – така, както стана с изборите на 4 април и 11 юли", допълни Атанасова. По думите й, това ще затрудни не само избирателите, но и технологично самия процес. 

Три варианта, но и трите лоши, прогнозира Томислав Довчев от ГЕРБ-СДС. "Оттук нататък има три варианта. И трите са лоши. Първият е да бъде създадено правителство с третия мандат. Добре е България да има титулярно правителство, то обаче ще бъде слабо, няма да бъде базирано на ясна политическа логика, без ясни отговорности и без стабилна парламентарна подкрепа. Този вариант е лош. Избори 2 в 1 е лош вариант като организация. Парламентарни и президентски избори в отстояние на една или две седмици също не е добър вариант. Сега е време да мислим за бъдещето, само че в един момент ще бъде актуален въпроса кой създаде този хаос. В капан сме и двата варианти са лоши от гледна точка на техническа организация. Това допълнително ще забави и усложни процеса, ще злоупотребим с търпението на хората", каза той.

Дали ще има правителство с трети мандат е въпрос на преговори, посочи депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков. "При добра воля винаги има шансове. Оттук нататък остава малко време, сигурно намаляват шансовете за кабинет", смята депутатът. Той отново потвърди, че ако Левицата получи трети мандат, ще преговаря с всички парламентарни сили с изключение на ГЕРБ и ДПС.

На въпрос дали са удачен вариант избори 2 в 1 Гьоков отговори: "Удачен вариант никога няма да намерим. Когато се смесват два избора става разнопосочна агитацията за изборите, но трябва да се направи най-доброто за демокрацията, ако мога така да се изразя, за да могат бъгарите да направят най-правилния избор". Той обърна внимание и на факта, че изборите ще са в обстановка на COVID-криза. 

Председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов очаква да бъде направен опит за намиране на някаква работеща формула, част от която да бъде именно какво да се случи с третия мандат. Той посочи, че вариантът за работеща формула е споразумение между партиите извън ГЕРБ и ДПС, да се осигури управление за няколко месеца при ясни механизми за управление. 

Според него не е удачен вариант избори 2 в 1, защото логиката на президентските и парламентарните избори е много различна. Иванов обаче е на мнение, че е време парламентът да започне да формира решението си кога да насрочи президентските избори. "От моя гледна точка чакаме другата седмица да се срещнем на Председателси съвет на парламента с представители на ЦИК, за да обсъдим техническите условия за провеждане на избори, колко време трябва, за да съобразим това", каза още Христо Иванов. 

Мисля, че колегите се убедиха, че не е много лесна работа да се състави правителство, коментира Хамид Хамид от ДПС. Според него математически е възможно това да стане без ГЕРБ и ДПС. За третия мандат отговори, че има разписана конституционна процедура - в седемдневен срок държавният глава да връчи третия мандат на парламентарна група, но те кога ще го върнат, няма срок. 

"Ако се получи избори 2 в 1, ще бъде състезание 2 в 1. Ние няма да се противим на никакви дати", каза Татяна Дончева от ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме!". Според нея, ключът е в "Има такъв народ": ако те не желаят да участват в правителство, такова не може да бъде съставено. Дончева посочи още, че от няколко дни има едно "подаване на топката" между ДПС и ИТН, което недвусмислено говорело за създадени отдавна трайни отношения. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Борисов сред среща с Асен Василев: Въглищните централи ще работят до 2038 г.
Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври
Германската инфлация падна до нива, виждани за последно преди войната в Украйна
Миньори и енергетици блокираха пътища на няколко места в страната 
100 книги, които всеки трябва да прочете в живота си
Китай продава толкова много на Русия, че контейнерите вече се трупат
Денков: Правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката въпреки протестите
Атанасов: Казусът с Руската църква е много сериозен провал на българското контраразузнаване
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян