Политическите реакции след вчерашните протести в столицата

Политическите реакции след вчерашните протести в столицата

126 души са арестувани след вчерашния протест в София на площад "Независимост". От тях 62-ма са с криминални прояви. 80 са пострадалите полицаи, като 41 от тях са прегледани на място, а останалите са транспортирани в болница. Над 60 души са прегледани от 6 спешни екипа по време на протеста. Около 6 кв. м. жълти павета са изкъртени в района на пл. "Независимост" и бул. "Цар Освободител". Освен тях има изкъртени и счупени тротоарни плочи, както и бордюри. На място е намерен изваден пътен знак, липсва капак на отводнителни шахти около куполите на Ларгото. На парапета при подлеза на Президентството липсват облицовъчни плочи и решетка от английския двор на Президентството. Две от вратите на сградата на Народното събрание са със счупени стъкла. Такава е равносметката, която очертаха след вчерашния антиправителствен протест вътрешният министър Христо Терзийски и Столичната община. Позиции и коментари днес имаше от всички страни, както от депутати, така и от политолози. 

***

След вчерашните ексцесии няма да подадем оставка, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация в началото на днешното пленарно заседание. Той изрази пълна подкрепа за действията на полицията по време на протестите вчера и посочи, че зад организацията на агитките, които ескалираха напрежението, стои Васил Божков.

"През последните няколко дни имаше многократни призиви от организаторите на протеста за проява на насилие, за преминаване отвъд вербалните атаки и превръщането им във физически. Президентът призовава за радикализация. Вчера казаното от президента се случи. Всички вие видяхте лицето на тази организация в тези платени футболни агитки, които се състоят от представители на криминалния контингент", каза още Тома Биков.

"Радев носи политическата отговорност за това, което се случи вчера в цялата му съвкупност. Организаторите носят техническа отговорност - взаимодействат си с криминалния контингент, искаме разследване за това. Няма да подадем оставка. Това би означавало, че всяко следващо правителство ще може да бъде свалено от криминалния свят. Народното събрание съществува, за да не се води дебатът на улицата, защото дебатът на улицата се води със средствата, които видяхме вчера", добави Биков. 

В ефира на Нова телевизия Десислава Атанасова от ГЕРБ изложи своята гледна точка за ескалацията. "Видяното вчера е ужасна агресия срещу българската полиция. Кой носи отговорността? Първо тези, които заявяваха, че ще има въстание и метеж. Тези, които размахват юмруци и ни наричат "мутри". Призоваващите хората легитимно избраните народни представители да бъдат "изметени", коментира Атанасова. 

"Кой вчера беше през цялото време на протеста? Помните ли един телефонен разговор, който изтече в медиите, пуснат от прокуратурата. Той беше между представител на БСП и Васил Божков за управлението на тълпата. Вчера имаше призив от Корнелия Нинова БСП да се включи в протеста. Тоест и тя носи отговорност за това, което се случи", допълни депутатът от ГЕРБ. 

***

От БСП излязоха с остра декларация срещу управляващите в началото на пленарното заседание заради ескалиралото напрежение на протестите снощи. Според социалистите "действията на 100 лумпена не трябва да бъдат приписвани на целия протест".

"Тази власт се крепи на полицейските щитове. Не може всяка вечер те да ви отбраняват. Хората, които се събират, не са лумпени. Казвате, че властта е готова на диалог, само че вместо протегната ръка, протестиращите получиха - "стадо", "лумпени", "пияни", "маймуни". Това са думите, които ви докараха до това поицията да ви отбранява".

По думите на Симов събирането на 127 подписа за нова Конституция се е оказала капката бензин, която е преляла чашата на търпението. "Това нагорещи страстите. Това ни превърна в заложници на полицията, защото ако не са полицаите, няма кой да ни спаси от народната любов", обърна се социалистът към управляващите. 

"Ситуацията се усложни и това кой носи отговорност за ескалацията на напрежението трябва да каже вътрешният министър. Иначе, основната отговорност за случващото се по площадите носят колегите от ГЕРБ, защото те не отговарят на исканията на протестиращите. Това подклажда гнева на хората", коментира в ефира на Нова телевизия депутатът от БСП Иван Иванов. 

*** 

Имаше провокация, всички видяхме какво се случи по медиите, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в коментар на снощните сблъсъци между протестиращи и полиция в София. "Да има протести, но те да са мирни и да няма провокации. Иначе полицията какво да прави?", попита той.

***

"Вчерашният протест беше фиаското на амбициите на президента да овладее изпълнителната власт и да спечели следващите избори", коментира в ефира на Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него Радев се показал като "некомуникативен, с тесногръдо мислене и страдащ от тежък нарцисизъм".

"След снощните сблъсъци изпъкват два проблема. Първият е неовладяното футболно хулиганство в България, а вторият – неконтролираното разпространение на дрога на футболни мачове", каза още той. По думите му зад футболните агитки стоят "хора с пари". "Ясно е кой плаща. Бяха прихванати разговори с Васил Божков. Има достатъчно много кримиконтингент, който е на свобода и който е заинтересован в България да цари хаос, а не ред", добави Симеонов. По думите му няма логика в искането на ДПС за оставка на премиера и президента, тъй като, ако това стане, целият парламент трябва да се смени.

***

"Това, което се случи вчера, е брутален акт на агресия и от двете страни. Когато обаче 50 дни призоваваш за революция, не може да очакваш друго. Тези момчета с униформите също са част от този народ. И тях ги чакат семействата им да се приберат. Срещу тях бяха агитки, вероятно платени, но добре организирани - с бомбички, запалителни средства и други, с идеята да има кръв. Това е абсурдно", коментира в студиото на "Здравей, България" депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди.

Според него разигралите се сцени на протеста снощи е могло да бъдат предотвратени. "Полицията можеше да нахлуе в палатките още в понеделник вечерта, да провери какво има в тях и да извади тези вещества и продукти, за които разбрахме, че са се складирали там. Ако обаче бяха влезли, щяха да излязат други хора и да кажат, че полицията ги бие", добави депутатът. 

***

Съпредседателят на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов призова за нормален диалог между партиите и за отговорно политическо поведение. Декларацията му дойде след остри изказвания между ГЕРБ и БСП заради ескалирането на напрежението на снощните протести.

"Вчерашният ден беше апотеоз на политиката на изгорените мостове. От това не печели нито една партия, а тези, които се представят за извънсистемни. Институциите заедно образуват държавността. Те трябва да си говорят, жертва е единството на обществото. Ако допуснем война на институциите, се обезсмисля представителната демокрация и нашата функция", посочи Веселинов. 

"Да мислим като държавинци, за да преодолеем негативната енергия, която се генерира от безотговорно политическо поведение", призова Веселинов.

***

"През целия днешен ден станахме свидетели на организирани, преднамерени и с нищо не предизвикани атаки към полицията. Целта беше да се стигне до кръв и жертви. Тази вечер полицията, без да предизвика с нещо, беше отново атакувана с бомби, ракети, павета и бордюри. С една ясна цел – окървавяване на протестите", написа във Facebook вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"Като българин и като вицепремиер по сигурността, заставам твърдо зад действията на българската полиция по отношение на мерките за озаптяване на провокаторите. Призовавам българските политици да спрат да си правят евтини политически сметки за власт. На българската нация е нужна не кръв, а диалог. Призовавам българския премиер да застане зад действията на полицията и да разпореди необходимите законови мерки да възстанови реда в държавата. Призовавам българския президент, ако не като президент, то поне като български офицер, да защити полицията, която е подложена на безпрецедентен терор, от страна на платени групи от хора, които нямат нищо общо с протестите на нормалните български граждани", написа още Каракачанов.

***

Като "метеж" и "война срещу държавността и институциите" окачестви "Воля" случилото се вчера в официална позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

"Снощният метеж не беше израз на гражданско общество и на свободната воля на протестиращите. Това беше война срещу държавността и институциите. Метежниците се опитаха да превърнат полицаите в пушечно месо!", се посочва в разпространия текст на позицията.

Според "Воля" организаторите на протестите са показали, че не могат да носят отговорността да водят хората.

"Поздравяваме МВР и всички полицаи, които бяха на площада и които с професионализма си успяха, въпреки изключително сложната обстановка, да запазят здравето на хората! Съпричастни сме с всеки един служител на реда и ги подкрепяме в усилията им да защитят конституционните права на по-голямата част български граждани, които не желаят блокади и размирици!", се посочва в позицията.

Анализът на политолозите

"Ясно е, че има криза на легитимността. Безспорно това е някакъв вид институционална криза, но тя не се отнася до механизма, по който функционират държавните институции, тя е свързана с отношението на хората към властта", коментира в ефира на БНТ вчерашните събития политологът Румяна Коларова. За нея те са върхът на кризата на легитимността, защото протестът на хората се сблъсква с предложеното институционално решение. "Протестът сам по себе си не може да предизвика институционални промени, протестиращите не могат да управляват. Когато се стигне до насилие, гражданите предпочитат възстановаване на реда. Искане тези да си отидат може да се реализира само и единствено на избори", добави тя. 

***

"Протестиращите са хора, които искат промяна на политическата система в България и според политическия анализатор Слави Василев този процес ще продължи да се развива и предстоят интересни събития. По негово мнение тези хора нямат политически идеи за бъдещето, но имат желание за промяна. "Оставка е пътят напред", каза Василев в ефира на БНТ. Според него трябва да има нови избори, по време на които темата за промяна в конституцията да присъства. 

*** 

При положение, че доверието в управляващите е изчерпано, няма как те да държат ключа за излизане от кризата. Единственото, което могат да направят, ако искат да запазят политическо и човешко достойнство, е подаването на оставка. Това мнение изрази пред БНР политологът Петър Чолаков. "До вчера сутринта тази възможност изглеждаше изключително реална", коментира той. Според него провокациите на протестите са наклонили везните в друга посока. "Ситуацията вчера сутринта изглеждаше на кантар. Вероятността за оставка и предсрочни избори беше най-голяма в зората на вчерашния ден, но също така имаше и възможност за обрат", добави той. Запитан кой позиционира провокаторите, Петър Чолаков отбеляза, че това е "този, който има интерес да остане на власт, не протестиращите, не тези, които искат да свалят правителството и искат предсрочни избори". Той определи като лицемерие и елементарна интрига поисканите от ДПС оставка едновременно и на правителството, и на президента. 

***

Няма никакво съмнение, че снощните размирици са пасив за протеста, отбеляза социологът Димитър Ганев по bTV. Това дава повод на управляващите да казват: Ето вижте, това е протестът, насилие срещу български полицаи, а от друга страна да свали обществената подкрепа към тези протести и съответно да свали тяхната численост. В момента се намираме в позиционна война между властта и протестирашите в политическия смисъл на думата. Това което се случи снощи бе точка за управляващите и негатив за протеста. Не съм сигурен че и след избори ще се разреши политическата криза, ако се получи електоралната картина в момента, това ще е много сложен фрагментиран парламент, със субекти, които много трудно могат да си говорят. Нови избори - ок, няма да има блокади, но това не означава, че ще има правителство, коментира той и изрази опасения, че е възможно да влезем в спирала на нови избори.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ