Последен ден за регистрация в ЦИК за участие в изборите през юли

Последен ден за регистрация в ЦИК за участие в изборите през юли

Днес е крайният срок, в който партии и коалиции могат да се регистрират в ЦИК за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Последната възможност за подаване на документи е до 17:00 часа.

Първи в сградата на ЦИК тази сутрин пристигнаха представителите на коалиция ГЕРБ-СДС. Необходимите документи внесоха зам.- председателят на ГЕРБ Даниел Митов, председателят на СДС Румен Христов и административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов и лидерът на Младежи ГЕРБ Георг Георгиев. От коалицията обясниха, че са събрали 32 000 подписа, но внасят само 9999, защото такива са изискванията на Изборния кодекс. 

"Отиваме на тези избори с енергията и самочувствието на коалицията, спечелила предишните парламентарни избори и очакваща да спечели и следващите! Уверени сме, че българските граждани отново ще ни дадат най-голямо доверие сред всички останали политически партии. Отново ще повторя нещо, което казахме и преди, за съжаление Руямен Радев направи така, че служебният кабинет да се превърне в негов предизборен щаб", каза зам.-председателят на партията Даниел Митов. Той подчерта, че след изборите няма да има забранени коалиции и ГЕРБ ще се опита да състави кабинет. 

"Демократична България" внесе 10 хиляди подписа за регистрация в ЦИК. От тях 500 са в електронна форма. "Отиваме на избори с амбиция да разширим подкрепата на "Демократична България", каза съпредседателят на коалицията Христо Иванов. Той изрази очакване тези избори да бъдат много по-свободни, защото "ще бъдат проведени в условия, в които страхуването, няма да бъде толкова голям фактор".

По думите му, промени в листите на "Демократична България" ще има, но ще са по-скоро фини настройки. "Не очакваме нови партньори. Няма технологично време. Този формат доказа своята каузална, логична, идеологическа свързаност. Едни хора гласуват и за трите формации. Форматът доказа, че е стабилен. Лидерството доказа, че е стабилно. Ние разширяваме доверие именно защото показваме, че можем да се борим за каузи", каза още Иванов. Той уточни, че "Демократична България" не може да влезе в коалиции с ГЕРБ, БСП и ДПС.

Коалиция "БСП за България" също се регистрира в ЦИК с 10 000 подписа. Подписката внесоха лидерът на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателят на партията Кристиан Вигенин, водачите на листи на "БСП за България" в страната, както и представители на партиите от широката лява коалиция. Там бяха лидерът на АБВ - Младежи д-р Пламена Заячка, както и председателят на АБВ - София Христо Колев и други. 

"Тръгваме на тези избори с нови сили, с нова енергия в голямото ляво обединение, което направихме и продължаваме да подписваме споразумения. Както знаете, вече сме готови и с водачите. Така че тръгваме организирани, подготвени за тези избори с две цели - промяна и стабилност. На предишните избори целта беше да се свали Борисов, сега целта е да се предложи какво да замени модела "Борисов". Въпросът е кой може да направи промяната. Ние тръгваме с амбицията, че можем", заяви лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова.

Владимир Николов от "Партията на ЗЕЛЕНИТЕ" внесе 4310 подписа в ЦИК за регистрация на предстоящите избори.

Припомняме, че последните подали заявления получават регистрация в условията на незавършена проверка. Главна дирекция ГРАО ще провери подписките не по късно от 29-ти май. Ако се установи, че няма необходимите 2500 валидни подписи, регистрацията се заличава с решение на ЦИК. Всеки избирател може да участва само в една подписка.

До 5-ти юни коалициите могат да поискат промени в състава - напускане на партия или включване на нова. До същата дата може да се заяви и промяна в наименованието на коалиция. 8-ми юни е крайният срок, в който партия или коалиция може да поиска да бъде заличена регистрацията й за участие в изборите. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ