Повечето македонци искат Заев за президент

Повечето македонци искат Заев за президент

Повечето македонци искат Заев за президент

По-голямата част от анкетираните македонски граждани виждат премиера Зоран Заев на президентския пост, сочи проучване на общественото мнение, проведено от телевизия Телма и Македонския център за международно сътрудничество /МЦМС/, съобщава македонската осведомителна агенция МИА. Заев също така е с най-висок рейтинг като евентуален общ кандидат на македонците и албанците. За него биха гласували най-голям брой от македонците и албанците, отбелязва агенцията. На въпрос "Ако утре има президентски избори за кой кандидат бихте дали своя глас@", 12,4 на сто от анкетираните са посочили Заев, а 8,2 процента - лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и министъра на външните работи Никола Димитров.

Въпреки тези нагласи сегашният македонски премиер обаче няма да се кандидатира за този пост на предстоящите избори догодина. Мандатът на сегашния държавен глава Георге Иванов приключва през май 2019 г. След празниците и финализирането на промените в конституцията Заев възнамерявал да се посвети на избор на кандидат за президент. Той също така предрпочитал заедно с президентските да се организират и парламентарни избори, но по въпроса трябва да се произнесат и коалиционните партньори, а някои от тях не подкрепят тази идея, предаде БТА.

Същевременно сайтът Бизнес вести предаде, че според най-новата анкета на телевизия Телма, свързана с президентските избори, които се очакват тази пролет, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски има най-голямо доверие сред македонците. Мицкоски получава доверието на 11,9 процента от македонците, а премиерът Зоран Заев - 10,2 процента.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ